‘Varkentje krijgt gips’ vertelt kinderen over de operatiekamer

0
347

Nieuw kinderboek geeft kijkje in ziekenhuis en biedt ouders praktische tips
‘Varkentje’ breekt zijn pootje en moet geopereerd worden. Met grote ogen kijkt hij naar alles wat er gebeurt in het ziekenhuis.
De vrolijke tekst en humoristische tekeningen laten zien hoe het eraan toe gaat op de operatiekamer en daaromheen. Het voorlichtingsboek voor kinderen en ouders is gemaakt door schrijfster Nelleke Scherpbier en illustrator Marianne Witvliet in samenwerking met medische professionals van het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Mozaïek en is vanaf 22 oktober verkrijgbaar.

varkentje gips‘Varkentje krijgt gips’ is een vervolg op het succesvolle kinderboek ‘Varkentje heeft koorts’. “Het kan kinderen en ouders voorbereiden op een operatie in het ziekenhuis, maar ook achteraf, om een traumatische ervaring voor een kind bespreekbaar te maken”, zegt arts-onderzoeker drs. Ruud Nijman van het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. “Het boek ‘Varkentje heeft koorts’ speelt zich af op de Spoedeisende Hulp. Bij een operatie spelen vaak dezelfde gevoelens een rol. Een vervolg op ‘Varkentje heeft koorts’ in een setting op de operatiekamer was logisch.”

Het voorlichtingsboek is gemaakt door kinderboekenschrijfster Nelleke Scherpbier en illustrator Marianne Witvliet in nauwe samenwerking met medische professionals van het operatieteam. Nijman: “Door gebruik te maken van de deskundigheid van beide werelden is er nu een kinderboek dat aan de ene kant leuk en avontuurlijk is om te lezen en aan de andere kant medische voorlichting geeft. Wij hebben geprobeerd om alle emoties die bij een bezoek aan het ziekenhuis komen kijken eenvoudig in het boek op te nemen. De belevenissen van ‘Varkentje’ sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen. Spelenderwijs komen herkenbare zaken aan de orde: Waarom moet hij een lampje op zijn poot? En hoe werkt dat precies met die slaapmelk? De vrolijke tekst en humoristische tekeningen laten zien hoe het eraan toe gaat op de operatiekamer en daaromheen. Het boek is bestemd voor kinderen van 2 tot 5 jaar oud. Achter in het boek staat praktische informatie voor ouders.”

‘Varkentje krijgt gips’ is mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van Stichting Vrienden van het Sophia. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Mozaïek en is vanaf woensdag 22 oktober online en in de boekhandel verkrijgbaar voor 9,90 euro. ISBN: 9789023994671.

Bron: Erasmus MC