Obesitaspreventie met pieken en dalen

Array

congresPreventie van obesitas moet integraal aangepakt worden. Dat is noodzakelijk om toename van overgewicht in de bevolking te stoppen. Niet alleen dienen de verschillende methoden van obesitaspreventie verband met elkaar te houden maar ook de diversiteit aan instanties en middelen dienen afgestemd te zijn. Dat stelde prof.dr. Stef Kremers afgelopen vrijdag in zijn inaugurale rede bij de aanvaarding van de leerstoel preventie van obesitas.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar preventie en bevorderen van gezond gedrag en er is veel kennis over wat werkt en wat niet. Die kennis leidt niet altijd tot verbetering van de gezondheidstoestand van de bevolking. Zo is overgewicht in de bevolking een nog steeds groeiend probleem.

Integrale obesitaspreventie
Volgens de nieuwe hoogleraar obesitaspreventie Stef Kremers wordt het groeiende gewichtsprobleem veroorzaakt doordat inzichten over wat werkt en wat niet, niet worden toegepast. Preventie kent nu een heel erg projectmatige aanpak, terwijl gezondheidsbevordering juist een structurele aanpak vraagt. Zo dient het bevorderen van een gezonde levensstijl een intense samenwerking te zijn tussen het publieke domein en het zorgdomein. “En dat is moeilijk. Bijvoorbeeld een huisarts is van nature en vanuit zijn opleiding niet geneigd contact te leggen met de zweminstructeur van het lokale zwembad”, aldus Kremers. “Terwijl dit wel een sterke combinatie zou kunnen zijn bij het bestrijden van overgewicht.”

Heuveltraining
Kremers vergelijkt succesvolle obesitaspreventie met hardlooptraining in de Limburgse heuvels. Niet alleen de eigen fitheid heeft invloed op de prestatie maar ook hoe steil het parcours is, is bepalend voor het bereiken van doelstellingen. De analogie met preventie van obesitas is dat counseling en voorlichting (trainen) tot kortstondig ander gedrag leidt, maar als de weg alleen maar steil bergop loopt, zal de neiging ontstaan om om te draaien om ook eens bergafwaarts te lopen; terugval bij obesitas komt veel voor. De omgeving moet uitnodigend zijn om gezonde keuzes te maken en een steuntje in de rug geven. Andersom werkt het ook. De omgeving kan ervoor zorgen dat de ongezonde keuze de makkelijke keuze is. Voorbeelden die Kremers noemt, zijn scholen zonder gezondheidsbeleid, gebrek aan vakleerkrachten voor de gymles, McDonald’s op de hoek, energiedichte voeding op ooghoogte in de supermarkt, misleidende labelling van voedingsproducten en gebrek aan een omgeving die bewegen stimuleert.

Obesitas bij kinderen
Een belangrijke bepaler van de “contouren van het landschap” waarin een kind opgroeit, is het gedrag van de ouders. Veel onderzoek wordt gedaan naar hoe ouders geholpen kunnen worden bij het creeren van een gezonde omgeving waarin het kind opgroeit en gestimuleerd wordt in gezond eet- en beweeggedrag. Jong geleerd is oud gedaan. De impact van het gedrag van de ouders wordt door heel veel omstandigheden beinvloed. Die omstandigheden kunnen heel ver van het kind afliggen maar een grote invloed hebben op het gezonde gedrag van het kind. Volgens de zojuist geinstalleerde hoogleraar zijn deze indirecte invloeden maar met grote impact, zogenoemde hogere orde moderatoren, een belangrijk doel van obesitaspreventie en focus van preventieonderzoek.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen