Save the Children: ebola bedreigt toekomst van miljoenen kinderen

kinderenDit is een origineel bericht van Save The Children Nederland

De gevolgen van de ebolacrisis zijn desastreus voor kinderen, stelt kinderrechtenorganisatie Save the Children. Nu het aantal besmettingen elke dag toeneemt, is het bittere noodzaak om snel het tij te keren. Anders betalen de kinderen de hoogste prijs, aldus Save the Children. De organisatie heeft Giro 809 opengesteld voor giften.

Ebola eist niet alleen een zware tol van de mensen die besmet raken, maar de destructieve invloed van het virus werkt verder door in alle facetten van de maatschappij. Zo staan de al kwetsbare gezondheidsvoorzieningen in de getroffen landen onder enorme druk; zijn de meeste vaccinatieprogramma’s voor kinderen stil komen te liggen en overlijden kinderen aan ziekten die onder normale omstandigheden vrij eenvoudig behandeld kunnen worden. Zwangere vrouwen kiezen er noodgedwongen voor om thuis te bevallen in plaats van onder begeleiding van deskundige hulp, met alle risico’s van dien. Aangezien de scholen al wekenlang gesloten zijn, staat het leerproces van kinderen stil.

Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Kinderen betalen de hoogste prijs van de ebola crisis in Liberia, Guinee en Sierra Leone. Velen zijn zelf besmet, velen al overleden. Zij die deze vreselijke ziekte overleven, worden meestal verstoten door de gemeenschap uit angst om ook besmet te raken. Ditzelfde lot geldt voor de kinderen van overleden patiënten. Verder raken ouders hun inkomen kwijt omdat het openbare leven stil is komen te liggen. Veel huishoudelijk en dienstverlenend personeel is ontslagen, omdat men het zekere voor het onzekere neemt. Iedereen die van buiten het reguliere huishouden komt, kan het virus immers binnenbrengen. Hele beroepsgroepen zijn werkloos geworden. Inkomsten vallen weg. Hierdoor is er onvoldoende geld om alle monden te voeden, waardoor veel kinderen ondervoed raken.

Save the Children heeft in Liberia een aantal opvangcentra voor straatmeisjes. Die hebben we, als gevolg van de maatregelen moeten sluiten, waardoor de meisjes weer terug bij af dreigen te komen. Save the Children zoekt ook onder deze omstandigheden naar mogelijkheden om kinderen bij te staan, naast de inspanning die gericht zijn op het uitbannen van ebola.”

Save the Children werkt met ruim 3.000 voornamelijk lokale medewerkers aan de frontlinie van het virus in Liberia, Sierra Leone en Guinee door behandel- en zorgklinieken op te zetten. Deze centra staan dicht bij de gemeenschappen zodat patiënten snel geïsoleerd kunnen worden. Gezondheidswerkers geven op grote schaal voorlichting over preventie en ook via radio, posters en flyers wordt voorlichting gegeven. Er is speciale zorg voor weeskinderen en psychosociale hulp voor herstelde patiënten. Save the Children ondersteunt de overheid bij het op gang brengen van de reguliere gezondheidszorg en werkt samen aan oplossingen om kinderen toch onderwijs te bieden, bijvoorbeeld via de radio. Save the Children werkt al decennialang in de getroffen landen en is hierdoor in staat om snel en adequaat te reageren. De organisatie bereikte al ruim 1.3 miljoen mensen.

Save the Children geeft aan dringend meer geld nodig te hebben om meer zorg- en behandelcentra op te zetten, voorlichting over preventie op te schalen, besmettingshaarden te identificeren, het toenemende aantal weeskinderen op te vangen en om voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs te herstellen. Save the Children roept mensen met klem op om te doneren op Giro 809.
Bron: ANP Perssupport