CZ: borstkankerpatiënt krijgt beste behandeling in Catharina Ziekenhuis

Zorgverzekeraar CZ heeft het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven voor 2015 opnieuw ingedeeld in de hoogste categorie voor borstkankerzorg. Dat betekent dat vrouwen met borstkanker in dit ziekenhuis de beste behandeling krijgen. Het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis voldoet ruimschoots aan alle door CZ gestelde kwaliteitscriteria. In september gaf Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) het ziekenhuis al voor de vijfde keer op rij het roze lintje.

catharina ziekenhuisZorgverzekeraar CZ hanteert diverse kwaliteitscriteria, zoals het aantal operaties op jaarbasis (per ziekenhuis en per chirurg), de begeleiding door een verpleegkundig specialist en de aanwezigheid van een multidisciplinair borstkankerteam. Het Catharina Ziekenhuis scoort op alle gebieden maximaal. Zo heeft het ziekenhuis al jaren een zeer laag percentage heroperaties. Daarnaast onderscheidt het Mammacentrum zich op belangrijke punten van andere ziekenhuizen. De medewerkers kennen de impact van de ziekte. Daarom is het zorgproces zo ingericht dat nieuwe patiënten op werkdagen altijd binnen 24 uur terechtkunnen voor het eerste onderzoek. De uitslag van het onderzoek is in de meeste gevallen diezelfde dag nog bekend. Het ziekenhuis fungeert in de regio als verwijscentrum voor complexe behandelingen.

Verbeteringen
De medewerkers van het Mammacentrum zijn continu op zoek naar verbeteringen voor de patiënt. Sinds mei 2013 wordt aan vrouwen met borstkanker die een chemokuur krijgen speciale fysiotherapie aangeboden. Onderzoek wijst uit dat door te sporten de chemotherapie beter wordt verdragen, patiënten sneller herstellen en minder last hebben van bijwerkingen. Ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol. Het samen sporten met lotgenoten wordt door patiënten als zeer prettig ervaren.

Speerpunt
Ziekenhuizen die niet voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen van CZ worden in 2015 niet meer
gecontracteerd voor de betreffende ingreep. Door selectief in te kopen probeert CZ in geval van (complexe) medisch specialistische zorg te sturen op spreiding en concentratie daarvan. Het Catharina Ziekenhuis heeft naast hart- en vaatziekten, overgewicht en nierziekten, al vele jaren kanker als speerpunt.

Voorlichtingsavond
Het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis organiseert dinsdag 28 oktober een voorlichtingsavond voor borstkankerpatiënten, hun naasten en andere belangstellenden. Het thema is: Een nieuw evenwicht, weer verder na de behandeling van borstkanker. Het programma duurt van 19.00 tot 21.30 uur. Locatie: Wintertuin van het Catharina Ziekenhuis. De avond is voor iedereen vrij toegankelijk. Belangstellende mogen zich vooraf aanmelden via [email protected] of telefoonnummer 040 – 239 88 03.

Recente artikelen