Daling aanvullende tandartsverzekerden ligt op de loer

0
202

54% van de Nederlanders sluit (zeer) waarschijnlijk een aanvullende tandartsverzekering af in 2015. Nu heeft nog 69% van de Nederlanders een aanvullende tandartsverzekering. Een daling van het aantal aanvullende tandartsverzekerden ligt dus op de loer. Dit blijkt uit recentelijk onderzoek* uitgevoerd door Ruigrok | NetPanel in opdracht van ixorg.

Toine Beljaars, directeur ixorg: “Zeker nu de premies vrijwel zeker niet zullen dalen, ondanks het pleidooi daartoe van de Consumentenbond aan het adres van de zorgverzekeraars, zullen mensen nog kritischer kijken naar de noodzaak van een aanvullende tandartsverzekering.”

euros1-200x200Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de consument moeite heeft met het inschatten van hun zorgkosten. Een minderheid, 30% van de Nederlanders, geeft aan dat ze goed in kunnen schatten hoeveel zorgkosten ze in 2015 gaan maken. Toch zegt een meerderheid (55%) van de Nederlanders al jaren dezelfde zorgkosten te hebben. Opvallend is dat dit meer geldt voor hoogopgeleiden (61%) dan voor laagopgeleiden (53%).

Beljaars: “Wij zien dat laatst cijfer ook bevestigd in ons klantenbestand waarvan de meerderheid hoogopgeleid is. Zeker als je een goed gebit hebt zijn de mondzorgkosten goed te voorzien. Die zijn op jaarbasis bijna altijd lager dan de premie die men betaalt voor de aanvullende tandartsverzekering. Als meer mensen met een goed gebit aan het rekenen slaan, zal vooral deze groep steeds meer kiezen voor een alternatief. Dat kan zijn zelf sparen maar kan ook een combinatie zijn van een potje aanleggen en een calamiteitenverzekering.”

Sparen voor tandarts vs. fysiotherapie
Een derde (34%) van de Nederlanders met een aanvullende tandartsverzekering heeft wel eens overwogen bewust te sparen voor tandartskosten. 22% van de Nederlanders zonder aanvullende tandartsverzekering legt al geld apart voor tandartskosten. Sparen voor fysiotherapie wordt minder vaak gedaan dan voor de tandarts. 11% van de Nederlanders zonder aanvullende verzekering voor fysiotherapie legt geld apart voor fysiotherapiekosten.

Bron: Ixorg