Wetenschappers halen groot congres naar Maastricht

Array

Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht zijn er in geslaagd om een van ’s werelds grootste congressen op het gebied van biomaterialen naar de Limburgse hoofdstad te halen. Congrescentrum MECC Maastricht zal in 2018 vier dagen lang het podium zijn voor de 28ste ‘Conference of The European Society for Biomaterials’. Tijdens het congres, dat naar schatting zo’n 1.500 internationale experts zal trekken, passeren de nieuwste innovaties op het gebied van biomaterialen de revue. “Dit is niet alleen een enorme impuls voor ons als wetenschappers, maar ook voor de stad Maastricht, waar vier dagen lang honderden bezoekers verwacht kunnen worden,” zegt Chris Arts, één van de initiatiefnemers.

proefBiomaterialen zijn eenvoudig gezegd kunstmatige of natuurlijke materialen die gebruikt kunnen worden in het menselijk lichaam of andere levende systemen. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de ontwikkeling van complete hartkleppen, weefsel voor botreconstructies of minuscule kunstmatige ‘bolletjes’ van een honderdste millimeter gevuld met antibiotica die exact op de plek van een ontsteking het medicijn loslaten. In de laatste jaren hebben talloze bedrijven in de regio zich toegelegd op de ontwikkeling van dergelijke innovatieve biomaterialen. Ook het onlangs gelanceerde Brightlands zet sterk in op deze ontwikkeling. Zuid-Limburg is dan ook, mede dankzij investeringen van de Provincie Limburg, een van de grootste groeigebieden als het gaat om onderzoek naar biomaterialen en de toepassing ervan in de klinische praktijk. Dat is een van voornaamste redenen dat de organisatie van het congres in 2018 voor Maastricht heeft gekozen.

Impuls
Gezien alle huidige ontwikkelingen en investeringen was de tijd rijp om het congres binnen te halen: “We hebben een groot maatschappelijk draagvlak gecreëerd om de organisatie te overtuigen om voor Maastricht te kiezen,” zegt Arts. “Zo ondersteunden onder andere DSM, Chemelot, TU Eindhoven en de Provincie Limburg ons plan. Uiteindelijk hebben we met onze presentatie grote Europese steden als Berlijn achter ons weten te laten. Dat is een groot compliment voor de regio.” In 2018 kan Maastricht zich dus gaan opmaken voor zo’n 1.500 internationale experts als het gaat om biomaterialen. De komst van een conferentie van deze omvang is niet alleen een stimulans voor de Maastrichtse onderzoekers, maar ook voor de stad Maastricht. Hotels, restaurants, vervoersmaatschappijen en winkels hebben profijt van de congresbezoekers.

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen