GGD Haaglanden presenteert gezondheidsmonitor

GGD Haaglanden heeft vanochtend de ‘Gezondheidsmonitor Den Haag 2014’ gepresenteerd. Onderdeel van de monitor is een bijlage ‘De Gezondheid van de Haagse Jeugd’ waarin de gezondheid van jonge Hagenaars centraal staat. De gezondheidsmonitor wordt iedere vier jaar uitgebracht. Het dient als basis voor het gezondheidsbeleid van de gemeente Den Haag.

De gezondheidsverschillen met vier jaar geleden zijn over het algemeen klein. De gezondheid van een grote groep mensen verandert in de regel langzaam en is van veel factoren afhankelijk.

meten ipad kwantificerenOpvallend zijn de cijfers op het gebied van overgewicht bij jongeren. Het overgewicht neemt niet meer toe. Bij delen van de bevolking is zelfs sprake van een afname van het overgewicht. Achttien procent van de Haagse jongeren is volgens de laatste cijfers te zwaar. Ook onder volwassenen in Den Haag is het overgewicht niet verder toegenomen. De cijfers op gebied van roken, drinken en (het risico op) angst en depressie zijn eveneens gestabiliseerd.

Hagenaars zijn over het algemeen tevreden over hun leven en hun gezondheid. Bijna drie op de vier inwoners noemt de eigen gezondheid goed. Ook beoordeelt 85% van de Hagenaars zichzelf als gelukkig.

Zorgelijk zijn de grote sociale gezondheidsverschillen. Hagenaars met een lagere sociale status leven korter en voelen zich minder lang gezond. Andere punten van zorg zijn het overgewicht onder Turkse jongeren en het verhoogd risico op angst en depressie dat Turkse volwassen hebben. Ook het groot aantal tienerzwangerschappen en abortussen onder Antilliaanse en Surinaamse meiden noemt de GGD Haaglanden zorgwekkend.

De Gezondheidsmonitor Den Haag 2014 en de bijlage De Gezondheid van de Haagse Jeugd zijn te vinden op: www.ggdhaaglanden.nl/gezondheidsmonitor

Bron: GGD Haaglanden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen