Advies gebruik valproaat in zwangerschap aangescherpt

geneesmiddelen-200x185Op 10 oktober 2014 heeft het wetenschappelijk comité van de Europese geneesmiddelen autoriteit (EMA) die toezicht houdt op de veiligheid van geneesmiddelen (PRAC) een aangescherpt advies over het gebruik van valproaat in de zwangerschap naar buiten gebracht. De afgelopen jaren zijn er steeds meer onderzoeksresultaten in de wetenschappelijke literatuur verschenen over de mogelijke nadelige effecten van het gebruik van valproaat tijdens de zwangerschap op het zich ontwikkelende kind. Er bestaat zowel een groter risico op aangeboren afwijkingen (zoals neuraalbuisdefecten en gespleten gehemelte) als op het ontstaan van ontwikkelingsstoornissen (als autisme en ADHD).

Het advies van de PRAC luidt dat valproaat niet mag worden gebruikt in de zwangerschap voor epilepsie of een bipolaire stoornis, tenzij andere behandelingen niet helpen of niet worden verdragen. Vrouwen voor wie valproaat de enige behandelingsmogelijkheid is, moeten effectieve voorbehoedsmiddelen gebruiken. De behandeling moet worden gestart en gecontroleerd door een arts die bekend is met de behandeling van deze aandoeningen. Vrouwen die op dit moment valproaat gebruiken moeten niet stoppen zonder eerst met hun arts te overleggen. Daarnaast wordt de aanbeveling gedaan vrouwen beter te informeren over de risico’s van gebruik van valproaat tijdens de zwangerschap.

Voor meer informatie en de tekst van het PRAC advies, klik hier.

Bron: LAREB

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen