10 jarig jubileum van de beroepsvereniging Nederlandse Associatie Physician Assistants

Array

Donderdag 30 oktober a.s is het 10 jarig jubileum van de beroepsvereniging NAPA (Nederlandse Associatie Physician Assistants). Het beroep Physician Assistant is in 2001 geïntroduceerd in Nederland naar Amerikaans model. In Amerika werken op dit moment circa 100.000 PA’s verdeeld over verschillende settings: in ziekenhuizen, maar ook veel plattelandspraktijken worden gerund door PA’s. In Nederland zijn momenteel 1000 PA’s werkzaam, al dan niet in opleiding.

Napafuif1De PA heeft een 3 jarige HBO-master medische opleiding gevolgd, aansluitend op een HBO opleiding in de gezondheidszorg. De positionering in het medisch domein van de PA wordt inmiddels steeds duidelijker. Althans, voor degene die werkzaam zijn in de gezondheidszorg.

De patiënt heeft nog altijd geen duidelijk beeld van de PA. Het is een moeilijk woord en is dit nu een dokter of niet? Wat mag een PA en waarom mag dat. Ben ik wel in veilige, vertrouwde handen als ik door een PA behandeld mag worden. Terechte vragen van de patiënt. Binnen alle settings waarbinnen een PA werkzaam is is wel voorlichtingsmateriaal voor handen, maar er is nog niet een algemene folder waarin dit op patiëntenniveau wordt uitgelegd.

Het 10-jarig bestaan van de beroepsvereniging voor Physician Assistants, de NAPA. wordt van 30 oktober – 1 november a.s. in de Meervaart te Amsterdam gevierd met tijdens het Internationale congres Invest 2014, PAs around the Globe,. Vanaf dat moment is patiënteninformatie vanaf de website van de NAPA (www.napa.nl) gratis te downloaden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen