Meer banen voor mensen met beperking door herontwerp werkprocessen

Array

Pilot Universiteit Maastricht, UWV en Slotervaartziekenhuis afgerond
Werkgevers die invulling willen geven aan hun toezegging om 125.000 extra banen voor mensen met een beperking te creëren, doen er goed aan het Inclusief Herontwerp van Werkprocessen (IHW) toe te passen. Met de IHW-methode, die ontwikkeld is door de Universiteit Maastricht en UWV wordt op de werkplek onderzocht of werkprocessen anders georganiseerd kunnen worden om daarmee passende banen voor mensen met een beperking te creëren. Bijkomend voordeel voor de werkgever is dat de methode kostenbesparend werkt. Dit blijkt uit het evaluatierapport van het pilotproject dat de Universiteit Maastricht en UWV in samenwerking met het Slotervaartziekenhuis hebben uitgevoerd.

verstandelijke-beperking-200x143De methode-IHW is aan een praktijktoets onderworpen in het Slotervaartziekenhuis. Gedurende het pilotproject zijn bijna honderd Wajongers aan de slag gegaan bij het ziekenhuis. De resultaten van het project laten zien dat de methode-IHW geschikt is voor het bedrijfsmatig en op grote schaal creëren van passend werk voor mensen uit de doelgroep. De kosten-baten analyse bewijst dat het inschakelen van mensen met een beperking in het arbeidsproces kostenbesparend voor de werkgever kan zijn, ondanks een hogere begeleidingsnoodzaak.

Bijstelling verwachtingspatroon werkgevers
Werkgevers die mensen met een beperking in dienst willen nemen hebben vaak een verkeerd beeld van het soort banen dat geschikt is voor bijvoorbeeld Wajongers. Uitgangspunt van de IHW-methode is dat functies aan de onderkant van de arbeidsmarkt grotendeels verdwenen zijn, maar dat veel van de eenvoudige werkzaamheden uit die functies nu opgenomen zijn in hoger gekwalificeerde functies. Door de relatief eenvoudige, snel aanleerbare werkzaamheden weer los te koppelen uit die hoger gekwalificeerde functies en deze samen te voegen, worden banen op maat gecreëerd waardoor de arbeidsbeperkte beter kan functioneren en de werkgever positiever is over zijn of haar functioneren.

Waardevolle effecten op de werkvloer
Het project heeft ook waardevolle effecten op de werknemers van het Slotervaartziekenhuis. Een projectleider formuleert het als volgt: “Ik vind eigenlijk het mooiste dat we jongeren gedurende hun opleiding zien opbloeien en zich zien ontwikkelen, o.a. door de manier waarop we ze in het ziekenhuis opvangen en begeleiden.” Een van de werkbegeleiders merkt op: “Ik vind dat de sfeer op de afdeling positief is veranderd. Het is nu ook op het werk zichtbaar geworden dat er zoveel soorten mensen op de wereld zijn.”

Internationale presentatie
Het evaluatierapport van het project is op vrijdag 24 oktober gepresenteerd tijdens een internationale workshop rond het thema Disability and Employment aan de Universiteit Maastricht.

Bron:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen