Screenen op scoliose heeft wel nut

Array

De Vereniging van scoliosepatiënten heeft al in 2010 geconstateerd dat scoliose niet tijdig wordt ontdekt door het ontbreken van systematische en goede screening op scholen door middel van schoolonderzoek. De gevolgen daarvan voor de patiënt zijn groot, het leidt tot een toename van ingrijpende en dure operaties en tot aanmerkelijke gezondheidsschade voor de patiënt. In De Limburger van 21 oktober 2014 luidt professor Lodewijk van Rhijn de noodklok op basis van zijn ervaringen in de spreekkamer. De Vereniging van scoliosepatiënten doet een dringend beroep op de minister van VWS en de Jeugdgezondheidszorg om hun verantwoordelijkheid nu eindelijk te nemen en goed schoolonderzoek (weer) in te voeren.

scolioseDe Vereniging van scoliosepatiënten komt op voor de belangen van scoliosepatiënten. De vereniging heeft al vele jaren geleden geconstateerd dat het schoolonderzoek gericht op de tijdige ontdekking van scoliose ver onder de maat is en in veel plaatsen in Nederland helemaal niet meer plaats vindt. Dit is in 2010 vastgelegd in het rapport ‘Screening op scoliose in Nederland, stand van zaken 2010’, waarin ook aanbevelingen tot verbetering zijn gegeven. Intensief overleg met onder meer het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) heeft helaas niet tot de noodzakelijke aanpassing van het beleid geleid. Ook ons dringende beroep op de staatssecretaris van VWS om maatregelen te nemen heeft geen verbeteringen opgeleverd.

Vroege ontdekking van scoliose is essentieel om tijdig een behandeling met bijvoorbeeld oefen- en/of bracetherapie in te kunnen zetten. Te late ontdekking leidt tot een toenemend aantal ingrijpende en kostbare operaties en gezondheidsschade voor de meestal nog jonge patiënten. Een niet onbelangrijk gevolg is ook een beperking van hun maatschappelijke ontwikkeling en de daarbij behorende hoge maatschappelijke kosten.

Henk Buter, voorzitter van de vereniging, constateert dat ‘scoliosespecialisten in toenemende mate patiënten in de spreekkamer zien die voor een eerste consult komen en een ernstige rug afwijking door scoliose blijken te hebben. Een ingrijpende operatie is vaak dan nog de enige optie. Bij een dergelijke operatie wordt de wervelkolom met schroeven en staven vastgezet’. Professor Lodewijk van Rhijn luidt daarover in het artikel in De Limburger van 21 oktober de noodklok onder de titel ‘Screenen heeft wel nut’.

De Vereniging van scoliosepatiënten doet een dringend beroep op de instanties in de jeugdgezondheidszorg en op de minister van VWS om alle kinderen in groep 7 en de 2e klas van het voorgezet onderwijs bij het periodiek schoolonderzoek op scoliose te screenen. Henk Buter vat het als volgt samen: ‘ De uit te voeren buktest is betrouwbaar, eenvoudig en goedkoop en de gezondheidswinst voor de patiënt en de Nederlandse samenleving is groot. Waar wachten we nog op?’

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er zijn ca. 60.000 patiënten, 6.500 patiënten worden per jaar in een ziekenhuis behandeld en velen buiten het ziekenhuis. Er werden in 2012 625 (2008: 570) scolioseoperaties verricht. Jaarlijks komen er ca. 1.000 nieuwe patiënten bij, veelal meisjes in de leeftijdsgroep 12-18 jaar. Een behandeling vindt conservatief (oefentherapie, brace) plaats of er is, als de verkromming daar aanleiding toe geeft, een operatie nodig waarbij de wervelkolom met schroeven en staven wordt gecorrigeerd en vastgezet. Meer informatie is weergegeven in het boek ‘Scoliose, de meest gestelde vragen’ en op de DVD ‘Verdraaid lastig…als je scoliose hebt’ (www.scoliose.nl)

Bron: Vereniging van scoliosepatiënten artikel ‘Screenen heeft wel nut’ van prof. L. van Rhijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen