Wereld beroertedag: herken en voorkom een beroerte #worldstrokeday

Array

#worldstrokeday – Vandaag is het Wereld Beroerte Dag, 29 oktober, een dag waarop het goed is om stil te staan bij de symptomen en de aanpak van een beroerte. Jaarlijks krijgen in België 25.000 mensen een beroerte of CVA. En krijgen ruim 41.000 Nederlanders een CVA, circa 7000 mensen worden opnieuw met een CVA geconfronteerd. Op dit moment is een CVA de doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen en de grootste oorzaak voor invaliditeit. In Nederland moeten circa 500.000 mensen met de gevolgen ervan leven.

Bij een beroerte ontstaat er een plotse verstoring van de doorbloeding in de hersenen. De meest voorkomende vorm is een herseninfarct, waarbij een bloedklonter de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen blokkeert. Bij een hersenbloeding ontstaat er een scheur in een hersenbloedvat. CVA, Cerebro Vasculair Accident, betekent ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’.

hersenDit kan een hersenbloeding of een herseninfarct zijn. Veelal is er links of rechts van het lichaam een verlamming en soms in meer of mindere mate afasie aanwezig. Verder kunnen de gevolgen voor gedrag en karakter zeer ernstig zijn. Een CVA zonder blijvende gevolgen noemt men een TIA.

De CVA-vereniging steunt mensen om zo goed mogelijk met de gevolgen van een CVA verder te leven en geeft daarnaast voorlichting over het herkennen en voorkomen van een CVA.

Ongeveer 15 % van de patiënten overleeft een beroerte niet. Ongeveer de helft van de patiënten overlijdt bovendien binnen het eerste jaar nadat zij een beroerte kregen en zij die wel overleven houden hier vaak beperkingen aan over. Dat kan gaan van halfzijdige verlamming of taalproblemen tot gezichtsstoornissen of geheugenverlies. Door revalidatie kunnen patiënten wel een deel van hun mogelijkheden herwinnen.

Hoe een beroerte herkennen?
Bij een beroerte is het cruciaal om snel te handelen om zo hersenbeschadiging te kunnen beperken.Een CVA kan iedereen overkomen, zowel jong als oud. De belangrijkste sympthonen zijn:

– Verlamming van linker- of rechterzijde, met name van arm en been.
– Verward praten (lijkt of iemand dronken is).
– Scheefhangende mond.
– Hoofdpijn en last van duizeligheid.

Het is niet altijd zo dat alle symphonen aanwezig zijn, het kan zijn dat ‘slechts’ een van de sympthonen voorkomt.

Als men een CVA vaststelt of vermoedt dient men onmiddellijk 112 te bellen. Als een getroffene binnen 4 1/2 uur in een ziekenhuis met een gespecialiseerde afdeling (stroke-Unit) geholpen wordt is de kans op minder zichtbare en onzichtbare gevolgen groter.

Bron: CVA-vereniging en UZ Gent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen