Emergis in opspraak door afkoping

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat vragen stellen aan Emergis. Dit naar aanleiding van de afhandeling van een klacht van twee cliënten vorig jaar door de Zeeuwse ggz-instelling. De cliënten hebben een tegemoetkoming van 2.500 euro gekregen en zouden niet over het voorval meer mogen spreken. De IGZ is op de hoogte van de kwestie zal deze onderzoeken

Een man en een vrouw, die een relatie, waren beiden opgenomen in Emergis, meldt de PZC. De vrouw kreeg gynaecologische klachten waarvoor zij naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar bleek zij zwanger te zijn. Na verergering van de klachten werd de vrouw volgens haar slecht geholpen en haar vriend mocht haar in eerste instantie niet bezoeken en begeleiden. Later in  bleek een operatie nodig vanwege een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

zwijgen (2)Vervolgens werd er een klacht bij de Inspectie voor de Volksgezondheid ingediend. Die stelde vast dat Emergis het niet goed had aangepakt.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) keurt het uitbetalen van zwijggeld door Emergis af. Emergis betaalde cliënten 2500 euro om een medische misser te verzwijgen.

De woordvoerder van de minister laat weten dat ze zaak niet kent. Hij benadrukt dat de minister eerder al heeft gesteld dat van ‘zwijgcontracten’ in de zorg geen sprake kan zijn. Alleen al vermoedens daartoe zijn een signaal voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg om nader onderzoek te gaan doen. Of de inspectie dat in dit geval ook daadwerkelijk gaat doen is nog niet duidelijk.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dat wat Emergis heeft gedaan niet kan. Ze stelt de kwestie donderdag aan de orde in een Kamerdebat over de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Schippers liet de Kamer in 2012 al weten dat het betalen van zwijggeld bij medische missers ‘zeer onwenselijk’ is.

Emergis wilde niet inhoudelijk reageren op de klacht. Een woordvoerder laat weten dat in verband met de veiligheid van cliënten nooit over persoonlijke zaken naar buiten wordt getreden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen