Succesconcept Martini Gilde brengt onderwijs en praktijk dichter bij elkaar

opleiding-300x207Martini Ziekenhuis, Alfa-college, Noorderpoort en kenniscentrum Calibris ondertekenen de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst van Het Martini Gilde. Dankzij Het Martini Gilde kunnen nu jaarlijks 20 leerlingen binnen het Martini Ziekenhuis de opleiding Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 volgen. Door het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst wordt de opleiding nu in een ‘nieuw jasje’ gestoken: het aantal leerlingen Helpende Zorg&Welzijn niveau 2 is verdubbeld en het leerconcept vernieuwd.

GildeLeren
Het concept GildeLeren is leren volgens het succesvolle model van meester-gezel: leerlingen worden opgeleid door ‘meesters’ in het Martini Ziekenhuis. Het Martini Gilde bestaat nu vijf jaar en is uiterst effectief gebleken: de uitstroom van leerlingen is bijna 100 procent. Een Helpende Zorg&Welzijn assisteert bij dienstverlenende – maar geen huishoudelijke – en verzorgende taken. Na afronding van de opleiding, kunnen zij bijvoorbeeld aan de slag in het ziekenhuis als Helpende.

Leren wordt weer leuk
Het Martini Gilde heeft een eigen leerhonk in het Martini Ziekenhuis waar de lessen worden gegeven. Hier is dagelijks de docent aanwezig. Docenten en begeleiders van de afdelingen dragen samen zorg voor de begeleiding van de leerlingen. Drie dagen per week leren de leerlingen in de praktijk, onder begeleiding van ervaren professionals. Door de korte lijnen tussen de ROC ’s en het Martini Ziekenhuis in combinatie met intensieve begeleiding is het aantal vroegtijdige schoolverlaters minimaal. Leren wordt weer leuk, met mede als gevolg daarvan ook meer doorstroom naar een hoger opleidingsniveau.