Bijna tweederde Nederlanders heeft na het werk geen energie meer

Bijna tweederde van de Nederlanders heeft na het werk geen energie meer om dingen te doen. Dit blijkt uit een stresstest op de website van Fonds Psychische Gezondheid, die door meer dan 74.000 mensen is ingevuld. De organisatie vraagt in het kader van de Week van de Werkstress (3 tot en met 7 november) aandacht voor overbelasting van werknemers en het voorkómen van psychische klachten en een burn-out.

De stresstest geeft inzicht in onder andere ontspanning, herstel en mate van assertiviteit. In de test geeft 61% van de mensen opvallend genoeg aan dat als het werk hen teveel wordt, zij nog harder gaan werken. moeilijk probleemJean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: “Harder gaan werken als het werk je boven het hoofd stijgt is begrijpelijk, maar niet wenselijk. Het is het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen om werkstress en uiteindelijk een burn-out te voorkómen. Juist als je teveel op je bord hebt is het belangrijk om momenten van ontspanning in te lassen en te leren ‘Nee’ te zeggen.”

Lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput
Werkstress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge werkbelasting met belasting in het privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Wanneer in de privésituatie bijvoorbeeld sprake is van een echtscheiding, sterfgeval of andere ingrijpende gebeurtenis, dan kan dit een dusdanige belasting met zich meebrengen dat iemand het werk dat hij of zij normaal doet, niet aankan. Aanhoudende spanningsklachten kunnen ervoor zorgen dat iemand minder goed functioneert op het werk.

Van de Ven (Fonds Psychische Gezondheid): “Wat de oorzaak van de werkstress ook is, het is belangrijk om deze aan te pakken. Stressklachten hebben een belangrijke functie: ze zijn de eerste signalen dat iemand teveel hooi op zijn vork neemt. Het is belangrijk om deze signaleren niet te negeren en er iets aan te doen. Doet iemand dit niet, dan kunnen de stressklachten zich blijven opstapelen en uiteindelijk zelfs resulteren in een burn-out. Dit betekent letterlijk ‘opgebrand zijn’. Iemand is dan lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput en is nauwelijks in staat om activiteiten uit te voeren. Het is daarom van groot belang dat er veel aandacht uitgaat naar het voorkómen van stressklachten.”

Tips voor aanpakken werkstress
Op de website van Fonds Psychische Gezondheid zijn tien tips te vinden om werkstress aan te pakken. Een van die tips is: ‘Stel haalbare doelen’, een andere ‘Leer te accepteren’. Dit en meer over (werk)stress en burn-out is te vinden op www.psychischegezondheid.nl/werkstress.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen