Management Elkerliek ziekenhuis wisselt van baan met medewerkers

stress-onrust“Het is belangrijk om te weten wat er leeft op de werkvloer”
Tijdens de Check je Werkstress Week van 3-6 november wisselen onder anderen een verpleegkundige, een operatie assistent, een apothekersassistente en het hoofd van de keuken een dag van baan met de leden van het Management Team. Aanleiding is de Check je Werkstress Week. In het Elkerliek ziekenhuis leggen ze niet de nadruk op werkstress, maar juist op werkplezier.

“Ik wissel van baan om te ervaren hoe mijn collega’s het werk leuk houden”
Om te ervaren hoe het met het werkplezier staat, wisselen in totaal vierentwintig werknemers van het Elkerliek ziekenhuis van baan. Het enthousiasme bij het management om te ruilen was groot, vertelt de woordvoerder van het Elkerliek ziekenhuis. Het management wil van de gelegenheid gebruik maken om vragen te stellen aan de medewerkers, gericht op werkplezier, zoals:

Wat vindt je leuk aan je baan? Hoe houd je zelf het werk leuk en wat kan het Elkerliek doen om het werk leuk te houden?

Werkstress in Nederland
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Ruim 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Steeds meer bedrijven en instellingen maken werkstress op de werkvloer bespreekbaar of ontwikkelen een eigen aanpak. In Nederland lopen jaarlijks bijna 1 miljoen mensen het risico op een burn-out of andere werk gerelateerde psychische ziekten. Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. Twaalf procent van de werknemers heeft last van een burn-out of zit er tegen aan. Binnen veel organisaties is de kans groot dat er collega’s of werknemers zijn die wegens werkstress thuis zitten of die de werkdruk niet aan kunnen. De Check Je Werkstress campagne wil werkstress bespreekbaar maken en daarmee verzuim op de werkvloer voorkomen.

Check Je Werkstress Week
Van 3 tot en met 6 november organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met Focal Point de Check Je Werkstress Week. Tijdens deze week wordt er samen met ambassadeurs Leontien van Moorsel en Arko van Brakel en diverse bedrijven zoals ING, de Baak, Siemens, Amphia Ziekenhuis en Horizon College aandacht besteed aan werkstress. Bedrijven gaan in gesprek met hun werknemers over werkstress, organiseren bijeenkomsten over werkstress, ruilen een dag van baan om werkplezier en motivatie te verhogen en bevorderen een gezonde leefstijl door looplunches. Voor het volledige overzicht van alle activiteiten tijdens de werkweek kijk op www.checkjewerkstress.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen