Mantelzorgers van kankerpatiënten in het zonnetje tijdens de Amphia Lintjesregen

Breda Amphia ziekenhuis ( vlnr Simon - 8 jaar, Anna - 11 jaar, Moeder Ellen de Boer en David - 9 jaar ) Anna Geurts is met haar 11 jaar de jongste Lintjesdrager, zij doneerde 27 cm van haar haar om pruiken voor kankerpatienten van te maken. Daarom dat zijVriendschap, liefde en vechtersmentaliteit staan centraal
Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseerde het Amphia Ziekenhuis op zaterdag 1 november de Amphia Lintjesregen. Een lintje voor ‘gewone’ mensen die van onschatbare waarde zijn in het leven van patiënten met kanker. Het aantal inzendingen stijgt jaarlijks. Dit jaar eindigde de teller op 114, waarvan 21 genomineerden een lintje in ontvangst mochten nemen.

Ontroerende verhalen
Elk jaar ontvangt de jury emotionele en ontroerende inzendingen van patiënten met kanker die iemand uit hun omgeving willen nomineren. En elk jaar worden het er meer. “Het is ontzettend lastig om hier vervolgens met elkaar een keuze uit te maken, want elk verhaal is uniek en bijzonder. Daar hebben we echt een paar avonden voor bij elkaar gezeten. Toch zijn er ook nu weer aangrijpende verhalen die er uit springen, aldus voorzitter van de jury en lid Directiecomité Hans Meij.” “Vriendschap, liefde en vechtersmentaliteit vormden de rode draad.”

Niet vanzelfsprekend
“Mantelzorg is niet vanzelfsprekend”, zegt Sabine Mol die haar vriendin Cynthia nomineerde. Sinds bij mij kanker is geconstateerd, is Cynthia degene die mij steunt. Zij gaat om de drie weken met mij mee naar het ziekenhuis om bij mij te zijn als ik een infuus krijg (3,5 uur) en heeft haar werkdagen op deze ziekenhuisafspraken aangepast. Zij zorgt ervoor dat haar drie kinderen overblijven zodat zij bij mij kan zijn. Zij vindt dat vanzelfsprekend, maar ik vind dit echt heel bijzonder”.

Ook de zussen Jansen uit Oosterhout ontvingen een Amphia Lintje. Familielid Fieke Bould nomineerde Corry, Susanne en Tonny. “Zij verdienen een lintje voor de goede en lieve verzorging thuis aan hun oudste broer Ad die onlangs is overleden aan kanker. Alsof dit verdriet niet al genoeg was, verloren zij anderhalf jaar eerder hun vader en zeven jaar daarvoor hun moeder aan kanker.” Fieke was de overbuurvrouw van Ad en heeft de zorg van de zussen dagelijks kunnen zien en ervaren.

Anna Geurts is met haar 11 jaar de jongste Lintjesdrager. Zij doneerde 27 cm van haar haar om pruiken voor kankerpatiënten van te maken. Daarom werd ook zij in het zonnetje gezet met een Amphia Lintje 2014. “Een hele dappere prestatie van een tienermeisje”, aldus Margit Goijarts die Anne nomineerde. “De zus van het klasgenootje van Anne heeft een ernstige vorm van kanker. Het haarverlies en de ziekte grepen Anne erg aan. Daarom heeft zij haar eigen haar gedoneerd aan een stichting die daar pruiken van maakt.”

Meer dan medische zorg alleen
Per jaar wordt in het Amphia Ziekenhuis bij meer dan 3000 patiënten de diagnose kanker gesteld. Lid Directiecomité Hans Meij: “Ondanks de vooruitgang in behandelmogelijkheden, is kanker helaas nog steeds doodsoorzaak nummer één in Nederland. Het Oncologisch Centrum van Amphia biedt uitstekende zorg. Er is volop medische expertise aanwezig. Maar als zorgprofessionals kunnen wij het niet alleen. De rol van de mantelzorger is voor ons van wezenlijk belang. Zij pakken het op, waar de zorg voor ons ophoudt. Al deze mensen verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Het is als ziekenhuis dan ook een hele eer om hier zo’n bijdrage aan te mogen leveren.”

Foto: Anna met moeder en broertjes