Twee mln euro voor immunotherapie bij kanker

Array

kwo1Uitreiking KWO prijs aan prof. dr. Ton Schumacher
Het tijdschrift Science noemde eind 2013 immunotherapie bij kanker ‘The Breakthrough of the Year’. KWF Kankerbestrijding kent haar grootste onderzoekssubsidie (de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs) toe aan professor dr. Ton Schumacher van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis  voor verder onderzoek naar de werking en mogelijkheden van deze therapie. Deze prijs werd vrijdag in bijzijn van prinses Beatrix uitgereikt op het 65 jarige jubileum van KWF Kankerbestrijding in DeLaMar Theater in Amsterdam.

Deze Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs is een onderscheiding die KWF Kankerbestrijding uitlooft aan een onderzoeker met een uitmuntend onderzoeksvoorstel op oncologisch gebied. Met de prijs van 2 miljoen euro kan de winnaar 6 jaar lang multidisciplinair onderzoek verrichten in de strijd tegen kanker. Het is de grootste subsidieprijs voor kankeronderzoek in Nederland. Prof. dr. Schumacher krijgt de prijs voor het onderzoek dat hij en zijn team gaan doen naar de werking en mogelijkheden van immunotherapie bij kankerpatiënten. Een uniek onderzoek dat zij uitvoeren met een eigen, in het NKI-AVL ontwikkelde technologie, in een bijzondere samenwerking tussen onderzoekers en artsen.

Immunotherapie bereikt langduriger positief effect
Voor een aantal tumorsoorten is inmiddels aangetoond dat immunotherapie werkt. Uit klinische onderzoeken zijn voldoende data verzameld om aan te tonen dan immunotherapie kan leiden tot het verkleinen of zelfs verdwijnen van een tumor. Ook bleek uit dit onderzoek dat positieve effecten van de behandeling, zoals het wegblijven van een tumor,  vaak langduriger (of mogelijk definitief) zijn dan bij chemotherapie of bestraling.

“We weten inmiddels dat immunotherapie werkt voor een aantal vormen van kanker en dat het mogelijk is tumorweefsel te bestrijden door activatie van het immuunsysteem in ons lichaam. Wat we nog niet weten, is hoe dit precies werkt. Wat zorgt er voor dat het lichaam het verschil ‘ziet’ tussen gezonde cellen en tumorcellen? Welke eigenschappen van een cel maken dat het afweersysteem dit onderscheid kan maken? Dat is wat wij gaan onderzoeken,” aldus professor dr. Schumacher.

Uitreiking KWO-prijs
Het KWF reikt de KWO-prijs uit sinds  2006. Deze prijs wordt mede gefinancierd uit de opbrengst van de Ride for the Roses. De prijs is bedoeld om uitmuntende onderzoeksvoorstellen op het gebied van kankerbestrijding tot uitvoering te brengen en zo kennis over kanker te vergroten, kanker sneller te kunnen opsporen, behandelingen effectiever te maken en er voor te zorgen dat meer mensen kanker overleven. In 2012 werd de KWO-prijs toegekend aan prof. dr. René Bernards, hoofd Moleculaire Carcinogenese aan het Anthoni van Leeuwenhoek (NKI-AVL).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen