Verbetering cognitie van Parkinsonpatiënten met elektrische stroompjes

Behandeling met kleine elektrische stroompjes aan het buitenkant van de schedel kunnen Parkinsonpatiënten helpen bij het verbeteren van uitvoerende functies, zoals het plannen van een activiteit. Maar hoe deze hersenstimulatie precies werkt, wat de exacte gevolgen zijn en hoe deze het beste kan worden gegeven, is nog niet duidelijk. Met een subsidie van de Parkinson Vereniging kunnen hersenonderzoekers van VUmc dit nu bestuderen.

Veel mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson hebben last van cognitieve beperkingen, en dan met name de zogeheten executieve functies. Hiertoe behoren bijvoorbeeld het plannen van acties, het behouden van overzicht in verschillende situaties en de flexibiliteit om tussen verschillende taken te wisselen.

cells1 Een mogelijke manier om deze klachten in de toekomst aan te pakken is ’transcranial direct current stimulation’ (tDCS), waarbij kleine elektrische stroompjes aan het buitenkant van de schedel worden gegeven. Deze methode lijkt in het algemeen een positief effect te hebben op cognitieve beperkingen en is goed te verdragen voor patiënten. Echter, het is nog niet helemaal duidelijk hoe deze hersenstimulatie het best gegeven kan worden, of tDCS ook vooral de executieve functies verbetert, en hoe de communicatie tussen verschillende hersengebieden verandert door deze behandeling.

Neuropsychologen dr. Martin Klein (afdeling medische psychologie) en dr. Linda Douw (afdeling anatomie & neurowetenschappen) hebben in samenwerking met de afdelingen revalidatiegeneeskunde, klinische neurofysiologie en neurologie een subsidie van de Parkinson Vereniging ontvangen om dit te onderzoeken.

Vanaf 1 december zullen zij een groep Parkinsonpatiënten gedurende een week behandelen met ofwel placebo-stimulatie, ofwel een van twee methodes om tDCS te doen. Voor en na de behandeling vindt uitgebreid onderzoek van de executieve functies plaats door middel van een aantal neuropsychologische testen, om zo te kunnen vaststellen of deze behandeling inderdaad werkt. Daarnaast wordt magnetoencephalografie (MEG) gedaan op een aantal momenten, om te bekijken of bepaalde functionele verbindingen in de hersenen veranderen door de stimulatie. De gedachte is dat tDCS gerelateerd is aan een grotere toename in deze verbindingssterkte na een succesvolle behandeling. Daarnaast kan met MEG mogelijk voorspeld worden of patiënten baat gaan hebben bij de behandeling. Door het vergroten van de kennis over de werking van tDCS en het opdoen van ervaring met deze behandeling verwachten de onderzoekers na deze studie beter in staat te zijn om bij Parkinsonpatiënten de cognitieve beperkingen gericht te verbeteren.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen