Investeren in innovatie heeft grote maatschappelijke meerwaarde

Getuige de Vlaamse biotechsector die zich ontwikkeld heeft tot een aantrekkelijk ecosysteem en alle potentieel heeft voor verdere groei<
Vlaanderen behoort tot de top 5 biotechclusters in Europa. Al in de jaren 80, bij het ontstaan van biotechnologie als wetenschap, zorgden Vlamingen zoals Désiré Collen, Paul Janssen, Marc Van Montagu, Jozef Schell, Walter Fiers en vele anderen voor belangrijke wetenschappelijke doorbraken. Dit soort nieuwe kennis omzetten naar toepassingen met een meerwaarde voor de maatschappij vraagt de nodige omkadering en ondersteuning. En hiervoor heeft Vlaanderen gezorgd: via doorgedreven investeringen in innovatie en in translatie van biotechonderzoek heeft zich hier de afgelopen drie decennia vanuit het niets een volwaardig biotech-ecosysteem ontwikkeld. Dit vertaalt zich ondermeer in de creatie van bedrijven, werkgelegenheid, de ontwikkeling van nieuwe producten en het aantrekken van binnen- en buitenlandse investeringen en kennis. Naar aanleiding van biotechdag (zondag 19 oktober) belichten drie belangrijke actoren van de Vlaamse biotechsector (VIB, FlandersBio en Gimv) aan de hand van gloednieuwe cijfers de economische meerwaarde en (inter)nationale uitstraling van de Vlaamse biotechsector.

biotechnologieLangetermijnvisie zorgde voor de ontwikkeling van een  aantrekkelijk Vlaams biotech-ecosysteem
20 jaar geleden bestond de biotechsector in Vlaanderen uit amper enkele bedrijven en enkele academische labo’s verspreid over de verschillende universiteiten. Mede dankzij oordeelkundig en consistent overheidsinitiatief is de biotechsector uitgegroeid tot een speerpuntsector in het Vlaamse industriële weefsel. Vandaag kunnen we terecht spreken over een aantrekkelijk Vlaams biotech-ecosysteem. Niet alleen zijn er vandaag een indrukwekkend aantal Vlaamse bedrijven actief in deze sector, maar spreken we ook over een belangrijke tewerkstelling. Vandaag telt de sector (direct en indirect) 75.000 werknemers, het equivalent van het aantal inwoners van een stad als Hasselt.
Johan Cardoen (managing director VIB + directeur tech transfer VIB): “De oprichting van VIB in 1996 heeft geleid tot een krachtenbundeling van de top onderzoeksgroepen in de life sciences van 4 grote Vlaamse universiteiten (KU Leuven, UGent, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Antwerpen). De continue focus op grensverleggend, innovatief onderzoek vormt de perfecte basis om de kennis te valoriseren. Hiertoe heeft VIB een actieve tech-transferstrategie die geleid heeft tot belangrijke partneringdeals met bedrijven (114 deals gemaakt in het jaar 2013) en 13 start-ups (ondermeer Ablynx, Devgen, CropDesign, ActoGeniX, Multiplicom, AgroSavfe en Q-Biologicals) waar vandaag meer dan 600 mensen werken. VIB heeft 1400 onderzoekers van meer dan 60 nationaliteiten en behoort als onderzoeksinstituut in de Life Sciences  tot de top in Europa en de wereld. VIB heeft een cruciale rol gespeeld in de uitbouw van het biotech-ecosysteem in Vlaanderen en we willen deze rol in de toekomst meer dan ooit opnemen.”
Slimme overheidsinvesteringen functioneerden als hefboom voor de groei van de sector
Vandaag heeft de Vlaamse biotechsector als kenniscentrum niet alleen een grote aantrekkingskracht op (inter)nationaal talent maar ook op internationale investeringen, én vormt zo een belangrijke factor in de economische groei van onze regio. Het geld dat de Vlaamse overheid de afgelopen decennia in de sector pompte was niet alleen een magneet voor additioneel binnen- en buitenlands kapitaal, maar rendeerde ook. Door een slimme stimulering van deze relatief nieuwe sector werden er niet alleen vele bedrijven opgericht en een belangrijke tewerkstelling gecreëerd, maar realiseerde de Vlaamse overheid naast een financiële return ook een zeer belangrijk multiplicatoreffect.
Patrick Van Beneden (Partner Health & Care Gimv en Bestuurder BiotechFonds Vlaanderen): “Met de oprichting van Biotechfonds Vlaanderen in 1994, dat sindsdien beheerd wordt door Gimv, creëerde de Vlaamse overheid een belangrijke hefboom voor de Vlaamse biotechsector. De initiële 25 miljoen euro middelen van het fonds lieten Gimv toe om -in combinatie met de eigen investeringen-  belangrijke en vaak langetermijnengagementen aan te gaan in deze  kapitaalintensieve sector. Door een consistente herinvestering van de gerealiseerde meerwaarden kon Biotechfonds Vlaanderen om deze manier cumulatief maar liefst 92 miljoen euro investeren in innovatieve bedrijven met biotech-activiteiten in Vlaanderen. Naast de financiële return voor de Vlaamse overheid effende dit ook het pad voor het aantrekken van additioneel, vaak internationaal, durfkapitaal. Door het gerealiseerde multiplicatoreffect zorgde dit slimme overheidsinitiatief er zo mee voor dat Vlaanderen kon uitgroeien tot een aantrekkelijk ecosysteem voor de groeiende biotechsector.”
Volgehouden focus cruciaal in de verdere expansie van deze sector
Dit mooie groeiverhaal betekent evenwel niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. Willen we de sector verder uitbouwen, dan is het een absolute voorwaarde dat de huidige instrumenten (zowel qua focus als middelen) in stand worden gehouden. Enkel op deze manier zijn we  klaar om ook buitenlandse bedrijven aan te trekken.
Henk Joos (Managing Director FlandersBio): “Vlaanderen heeft in de laatste 30 jaar sinds het ontstaan van onze cluster, een uniek en divers netwerk opgebouwd van 254 bedrijven actief in de levenswetenschappen. Deze bedrijven investeren  jaarlijks 1 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling. Dit is niet zonder resultaat gebleven. Meer dan 70 bedrijven produceren vandaag producten die in onze maatschappij concrete oplossingen bieden aan consumenten en patiënten. Sinds 2005 tekende de sector contracten met grote bedrijven voor een potentiële waarde van 8 miljard euro, waarvan reeds 1 miljard effectief werd ontvangen. Maar producten ontwikkelen in deze sector kosten geld en tijd. De blijvende inspanningen van de Vlaamse regering met de financiële ondersteuning van projecten  vanuit het IWT hebben er onder andere voor gezorgd dat deze sector verder is blijven groeien. We zijn  er zeker van dat deze inspanningen zullen worden verder gezet in het nieuwe agentschap voor Innovatie en Ondernemen. Deze doorgedreven inspanningen zijn essentieel om de leidende rol die onze cluster heeft in Europa en de wereld verder te versterken”.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen