Toplezing over ‘Grenzen verleggen in onderzoek’ – dinsdag 18 november in Leuven

Array

Internationale erkenning voor Peter Carmeliet als invloedrijke biomedische onderzoeker
Jo Bury (managing director VIB):  “Excellent onderzoek  leidt tot een meerwaarde voor de maatschappij, dat is het credo van VIB. Peter Carmeliet draagt dit op alle mogelijke manieren uit. Hij is een topwetenschapper die grenzen verlegt in het onderzoek én die er zich voor inzet de nieuwe inzichten te vertalen in nieuwe therapieën voor vreselijke ziekten zoals kanker en ALS. Peter is een man met visie, volharding en durf. Zo ligt hij aan de basis van grootse vindingen mét impact en is hij een belangrijk rolmodel voor vele (jonge) onderzoekers.”

microfoon lezingTop 400 meest invloedrijke wetenschappers in biomedisch onderzoek
De wetenschappelijke wereld is zeer competitief. Wat waar gepubliceerd wordt en hoeveel andere wetenschappers ernaar verwijzen, speelt een steeds belangrijkere rol in beslissingsprocessen. Onder andere op basis van die cijfers en andere gegevens wordt de ‘impact’ van een wetenschapper bepaald. Maar wat die impact dan juist inhoudt, wordt nauwelijks gespecifieerd. Om hier betere inzichten in te verwerven stelden Kevin Boyack en zijn collega’s van SciTech Strategies Inc. een lijst op met de wetenschappers in het biomedische onderzoek met de hoogste impact. De top 400 omschrijven zij als de meest invloedrijke wetenschappers die het verschil in het veld maken. Omwille van hun eigen impact beschouwen ze deze groep ook goed geplaatst om inzichten te geven in wat belangrijk onderzoek is, wat impact inhoudt, of de huidige manier van impact meten dit ook effectief juist in kaart brengt,… Ze zullen hen daarom inschakelen om hierin betere inzichten te krijgen.

Top 400 in cijfers

  • 400 topwetenschappers geselecteerd uit meer dan 15 miljoen wetenschappers in het biomedische veld wereldwijd
  • h-index (index die carrière-impact van een onderzoeker aangeeft) van Peter Carmeliet (gebaseerd op artikels gepubliceerd tussen 1996-2011): 88
    o slechts 1% van alle wetenschappers een h-index boven 20
    o de top 400: h-index boven 76
  • Peter Carmeliet is meest geciteerde Belgische biomedische onderzoeker
  • In het domein van onderzoek naar bloedvatvorming (angiogenese) is Peter Carmeliet wereldwijd de tweede meest geciteerde onderzoeker
  • In 2009 rankte “Lab Times Online” Peter Carmeliet als tweede meest geciteerde Europese wetenschapper in de vasculaire biologie (www.labtimes.org/labtimes/ranking/index.html)

Peter Carmeliet: “Het is natuurlijk een grote erkenning om in deze prestigieuze lijst te staan waarbij de auteurs niet één, maar diverse parameters gebruikten om de impact en uitstraling van ons werk te beoordelen. Ons artikel over muizen die niet meer in staat zijn de groeifactor VEGF  aan te maken, toonde voor het eerst het belang van VEGF aan voor bloedvatvorming. Dit artikel ligt mee aan de basis van huidige kankertherapieen die VEGF tegenwerken. De impact van deze publicatie is groot,  wat zich weerspiegelt in de ongeveer 2.500 citaties. Dit was belangrijk eigen werk, maar een review over angiogenese in een toptijdschrift zoals Nature kan ook veel impact hebben op de richting dat een domein inslaat (4.135 citaties). We willen artikels publiceren die ertoe doen, die met andere woorden een zo groot mogelijke biologische of medische impact hebben, werk dat de trend zet in een domein, vernieuwende inzichten verleent, nieuwe therapeutische opportuniteiten voorstelt. Hiervoor moet je dikwijls out of the box denken en risico’s nemen om nieuwe wegen in te slaan, en grenzen te verleggen.”

Basis voor de toekomst
Er is enerzijds impact door eigen onderzoek, maar het is ook belangrijk het daar niet te laten stoppen. Met zijn Vesalius Research Center (VRC) heeft Peter Carmeliet een onderzoekscentrum opgebouwd met naast zijn groep nog 7 andere dynamische onderzoeksgroepen. De uiteindelijke doelstelling van VRC is om nieuwe therapieën te ontwikkelen tegen kanker en ALS op basis van moleculaire inzichten. Carmeliet heeft een kritische massa van jonge getalenteerde medewerkers om zich heen verzameld om deze zoektocht zo succesvol mogelijk te maken.

Peter Carmeliet: “Grenzen durven verleggen is essentieel voor vooruitgang in de wetenschap. Het is belangrijk om jonge onderzoekers hiervan te overtuigen en hen aan te moedigen;  om hen te ondersteunen in een ‘durversklimaat’. Niets is dan ook zo plezant om jongere collega’s hierin te zien slagen. Omwille van zijn durf en creativiteit om out of the box te denken, heeft mijn jongere collega Massimiliano Mazzone van ons departement recent de prestigieuze erkenning van “EMBO Young Investigator” gekregen – dat is mooi. In mijn lezing op 18 November hoop ik om het belang en waarde van “grenzen verleggen” voor het onderzoek te kunnen duiden en er vele jongere collega’s en startende studenten mee te kunnen infecteren.”

Publicatie:
A list of highly influential biomedical researchers, 1996 -2011, Boyack et al.
European Journal of Clinical Investigation 2013

Toplezing
Peter Carmeliet geeft in het kader van het stadsproject ‘Vesalius kruipt onder je huid’ de toplezing ‘Grenzen Verleggen’. Hij vertelt daarbij over zijn fascinatie voor Vesalius, de wereldberoemde anatoom die het lichaam in kaart bracht door dissecties op lijken. Ongezien voor zijn tijd. Carmeliet focust daarbij op de noodzaak om grenzen te verleggen in wetenschappelijk onderzoek. Alleen zo kunnen oplossingen gevonden worden voor de ziekten van vandaag.

Toplezing ‘Grenzen verleggen’ – Dinsdag 18 november, 20:30 – Pieter De Somer Aula (KU Leuven)
Info en inschrijven via www.vib.be/vesalius

Bron: VIB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen