Máxima Medisch Centrum opent uniek centrum voor chronisch patiënten

gelukDit is een origineel bericht van Maxima Medisch Centrum
Medisch centrum Flow biedt en ontwikkelt innovatieve programma’s voor revalidatie en preventie
Steeds meer mensen lijden aan één of meerdere chronisch aandoening. Máxima Medisch Centrum opent speciaal voor hen nu een nieuw centrum voor revalidatie en preventie: Flow. Dit unieke medisch centrum voor fitheid, leefstijl, ontwikkeling en wetenschap biedt en ontwikkelt innovatieve programma’s om de kwaliteit van leven van chronisch zieken te vergroten en ziekenhuisopnames te voorkomen.

Het toenemend aantal chronisch zieken stelt de gezondheidszorg voor grote uitdagingen. In Nederland hebben momenteel 4,5 miljoen mensen een chronische ziekte en bij 1,3 miljoen mensen is er sprake van multimorbiditeit (meer dan één (chronische) ziekte). Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren met 50% zal toenemen. Multimorbiditeit leidt tot een forse afname in de kwaliteit van leven en een stijging van zorgkosten en indirecte maatschappelijke kosten.

Uit onderzoek blijkt dat er nog veel winst te behalen is in de zorg voor chronisch zieken. Patiënten ervaren met name onvoldoende samenhang in de zorg. Het ontbreekt vaak aan een goede communicatie van informatie, voldoende continuïteit in de zorg, inhoudelijk overleg tussen zorgverleners over een patiënt en er is overlap in diagnostiek en zorgverlening.

Medisch centrum Flow
Máxima Medisch Centrum anticipeert op de voorspelde explosieve toename van het aantal patiënten met complexe multimorbiditeit door het inrichten van een centrum voor revalidatie en preventie: Flow, medisch centrum voor fitheid, leefstijl, ontwikkeling en wetenschap.
Het centrum biedt revalidatie en begeleiding volgens landelijke richtlijnen. Het multidisciplinaire team bestaat uit sportartsen, longartsen, cardiologen, oncologen, psychologen, gespecialiseerd verpleegkundigen, diëtisten en fysiotherapeuten). Daarnaast werkt het centrum nauw samen met huisartsen, paramedici in de eerste lijn, collega zorgverleners, patiëntenverenigingen en revalidatiecentra en vindt wetenschappelijk onderzoek plaats.
Geïndividualiseerde behandelprogramma’s waarborgen ‘zorg op maat’ en kosteneffectiviteit. Het centrum biedt de beste medische revalidatiezorg en patiëntenservice, zó dat de kwaliteit van leven van patiënten toeneemt en de zorgconsumptie uiteindelijk afneemt.

Filosofie van Flow
Flow is een mentale toestand, een geluksgevoel, dat ontstaat als je op de grenzen van je kunnen, actief, betrokken en succesvol je doel realiseert. Je komt in een ‘flow’ als er een optimale balans is tussen de moeilijkheid van je taak en jouw specifieke vaardigheden. Dat is precies wat medisch centrum Flow biedt: hulp aan patiënten om heldere doelen te stellen om fitheid te bevorderen, leefstijl waar nodig aan te passen en om vaardigheden te ontwikkelen om hun gezondheid zelf te managen, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.
Medisch centrum Flow doet daarbij een appèl op de eigen verantwoordelijkheid van patiënten, om binnen hun mogelijkheden het hoogst haalbare te realiseren. Met als belangrijkste doel: zo lang en zo gezond mogelijk leven.

Flow staat voor:
Fitheid
Beweging en sport zijn essentieel voor je gezondheid. Lichaamsbeweging voorkomt en verbetert een groot aantal ziekten, zoals hart-, vaat – en longziekten. Lichaamsbeweging werkt vaak beter dan medicijnen. Maar door een aandoening kan lichamelijke inspanning soms moeilijk zijn. Longarts Stijn Mol licht dit toe vanuit het revalidatieprogramma voor longpatiënten: “Mensen met beperkingen voelen zich vaak minder fit. Ze zijn moe en kortademig. De grote kracht van het longrevalidatieprogramma is dat we daar wat aan doen. We kijken op maat wat er per patiënt nodig is. Aan het eind van het programma voelen patiënten zich absoluut fitter. Ze hebben meer energie en ze kunnen de dingen die ze graag willen doen maar niet konden, nu ineens wel doen. Ze ervaren een verbetering in hun kwaliteit van leven. Dat is enorm grote winst.”
Longverpleegkundige Bettina van de Vorstenbosch vult aan hoe we dat aanpakken: “Wij kauwen niet voor wat de patiënt moet doen of moet laten: wij zetten de patiënt zelf aan het denken en ‘coachen’ hem. Patiënten bedenken zelf wat goed voor hen is. Daar zit hem de kracht in, dat mensen zelf hun vertrouwen weer terug krijgen en daarmee ontzettend grote stappen maken.”

Leefstijl
Iedereen heeft zijn eigen stijl van leven. Samen met een patiënt kijken we naar zijn voeding en leefstijl. We coachen hem om zijn leefstijl in te passen in het dagelijks leven én vast te houden. Cardioloog Hareld Kemps vertelt vanuit de revalidatie van hartpatiënten: “Na bijvoorbeeld een hartinfarct moeten mensen fysiek revalideren, weer op conditie moeten komen. Daarbij ontstaan vaak allerlei andere problemen: mensen kunnen bang zijn voor inspanning of er kunnen depressieve klachten ontstaan. Het is ook heel belangrijk dat mensen hun levenswijze zodanig veranderen, dat de kans op een nieuw infarct, op een nieuwe gebeurtenis, afneemt. Preventie is wat dat betreft een heel belangrijk onderdeel van hartrevalidatie.”

Ontwikkeling
Medisch centrum Flow helpt patiënten om zich te ontwikkelen, zodat ze zelf verder kunnen. Psycholoog Simone Traa: “Het gaat erom dat je mensen in beweging krijgt. Voor de één gaat het om zaken als conditie, fitheid, bewegen en sporten terwijl voor de ander het behandelen van angst of somberheid meer op de voorgrond staat. Het motiveren van mensen is minstens zo belangrijk als het overdragen of het geven van kennis over de gedragsverandering die ze moeten maken. We kijken hoe we hen in beweging krijgen naar gezonder gedrag, een gezondere leefstijl. We bekijken ook wat een chronische ziekte betekent in het leven van de patiënt en welke rol hij wil dat die gaat spelen in zijn leven. In de loop van het traject leren we hen vaardigheden aan om die regie te kunnen nemen.”

Wetenschap
Máxima Medisch Centrum is een expertisecentrum op het gebied van revalidatie en preventie. De behandelingen zijn effectief en kostenefficiënt. Het centrum ontwikkelt programma’s en onderbouwt de bevindingen met wetenschappelijk onderzoek. Zowel patiënten als collega zorgorganisaties doen daarmee hun voordeel.

Sportarts Goof Schep ontwikkelde een vooruitstrevend en bewezen effectief revalidatieprogramma voor oncologische patiënten: “Op het gebied van oncologische revalidatie is nog heel veel te winnen. Daarvoor ontwikkelen en testen we hier revalidatieprogramma’s. Tien jaar geleden waren patiënten na hun behandelingen moe: ze leverden veel in op het gebied van hun conditie. Het behandeladvies was destijds: rust. Vanuit de sportgeneeskunde weten we echter hoe je kan en moet trainen en dat proberen we te vertalen naar de patiëntenzorg. Het is heel bevredigend om te zien hoe dat lukt, hoe dat aanslaat.”

Bron: ANP Perssupport

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen