Minisymposium op 8 december over continue automatische patiëntmonitoring op de afdeling

Array

masterclascongres-symposiumHet Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert op maandag 8 december van 16.00 tot 19.00 uur in Dordrecht het minisymposium ‘Vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt… nieuwe inzichten en perspectieven’. Het is bedoeld voor verpleegkundigen (i.o.), medisch specialisten (i.o.), kwaliteitsmedewerkers, managers en bestuurders van ziekenhuizen.

Vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen vijf jaar een Spoedinterventieteam in het leven geroepen, om de vroege herkenning en behandeling van vitaal bedreigde patiënten te verbeteren. Recent onderzoek levert bewijs dat hiermee een daling gepaard gaat van het aantal reanimaties op afdelingen en de sterfte in ziekenhuizen.

Het succes van Spoedinterventieteams is afhankelijk van vroegtijdige signalering van achteruitgang bij patiënten op de verpleegafdeling. Op dit moment bestaat de gebruikelijke monitoring uit het meten van de vitale functies tijdens looprondes verspreid over de dag. Die werkwijze waarborgt geen optimale observatie. Recent is in het Albert Schweitzer ziekenhuis een onderzoek afgerond met het gebruik van continue automatische patiëntmonitoring, door middel van een ‘device’ onder het matras dat doorlopend metingen doorgeeft aan de centrale verpleegkundige post.

Het minisymposium op 8 december behandelt de klinische toepassing van continue monitoring op de verpleegafdeling wereldwijd en in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Medewerking wordt verleend door Devices4Care en EarlySense, die verantwoordelijk zijn voor de gebruikte techniek. Sprekers zijn, naast dagvoorzitter en intensivist Peter Tangkau: Ralph So (intensivist Albert Schweitzer ziekenhuis), Cor Kalkman (hoogleraar Anesthesiologie UMCU) en Eyal Zimmlichman (internist en bestuurder van het The Chaim Sheba ziekenhuis in Israel, waar de continue monitoring ook is getest). Naast een rondetafelsessie is er een proefopstelling te zien van het EarlySense monitoringsysteem.

Aanmelden voor het symposium kan door een mail te sturen aan [email protected] o.v.v. uw gegevens, functie en ‘symposium 8 december’.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen