Reumafonds: Gemeenten houden zich niet aan de wet

Array

vingertje-pas-op1Gemeenten en huishoudelijke hulp
Kreeg u in 2014 nog huishoudelijke hulp omdat u, bijvoorbeeld door een reumatische aandoening, niet meer zelf kon schoonmaken, wassen of strijken? In 2015 is dit helaas niet meer vanzelfsprekend. Veel gemeenten schrappen de bestaande huishoudelijke hulp of willen dat mensen deze zelf regelen en ervoor betalen. Het Reumafonds vindt dat huishoudelijke hulp toegankelijk moet blijven voor mensen die dit nodig hebben vanwege hun aandoening.

Mensen die nu huishoudelijke hulp krijgen, worden door verschillende gemeenten per brief geinformeerd dat deze hulp per 1 januari wordt stopgezet. De persoonlijke ‘keukentafelgesprekken’ worden ook niet met hen gehouden. Dit blijkt uit onderzoek van Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, dat wordt bevestigt door een steekproef van het tijdschrift Binnenlands Bestuur. Een ouder echtpaar bij wie de hulp is stopgezet, is nu als eerste naar de rechter gestapt.

Gemeenten houden zich niet aan de wet
Het zomaar afschaffen van de huishoudelijke hulp is in strijd met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten zijn verplicht om samen met de client te onderzoeken welke vorm van ondersteuning nodig is en of de omgeving eventueel kan helpen.

Reumafonds: huishoudelijke hulp moet toegankelijk blijven
Anita Sanders heeft reuma en is voorzitter van ReumActief in Stadskanaal. Haar gemeente zet ook haar huishoudelijke hulp stop. Haar verhaal was onlangs te zien in RTL Nieuws en de Volkskrant.

Het Reumafonds vindt dat huishoudelijke hulp toegankelijk moet blijven voor mensen die dit nu krijgen vanwege hun chronische ziekte of beperking en voor die mensen die het in 2015 nodig hebben. Daarom moet zo snel mogelijk duidelijk worden wat gemeenten wel en niet mogen, zodat chronisch
zieken hier niet de dupe van worden. Het Reumafonds is blij dat er hierover al Kamervragen zijn gesteld door CDA, SP, GroenLinks en D66.

Elke gemeente doet het op zijn manier
Per 1 januari 2015 worden gemeenten voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning aan chronisch zieken, mensen met een beperking en ouderen, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Hier valt ook de hulp in de huishouding onder.
Elke gemeente maakt zijn eigen beleid; sommigen blijven huishoudelijke hulp aanbieden en anderen hebben de voorwaarden aangescherpt. Zo kan er een eigen bijdrage worden gevraagd of de inzet van familie of buren.

Heeft u vanwege uw reumatische aandoening huishoudelijke hulp en heeft ook u een brief ontvangen van uw gemeente waarin staat dat deze per 2015 stopgezet of flink versoberd wordt? Dan horen wij graag van u.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen