“Slimmer eten met je kind” gelanceerd

Array

borstvoeding01-gr-200x155Gezonde voeding al vanaf zeer jonge leeftijd belangrijk
Tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde heeft prof.dr. Régine Steegers-Theunissen het M-health platform ‘Slimmer Eten Met Je Kind’ (www.slimmeretenmetjekind.nl) gelanceerd, persoonlijke voedings- en leefstijlcoaching voor ouders en hun jonge kind van 0-1 jaar. Het interactieve programma op de mobiele telefoon is een logisch vervolg op het programma www.SlimmerZwanger.nl.

‘Wat mag mijn zuigeling drinken en eten?’ is een veelgehoorde vraag van nieuwe ouders. Vooral ouders van eerstgeborenen hebben  behoefte aan ondersteuning. Onderzoek wijst uit dat ook ongezonde voeding in het eerste jaar kan leiden tot het ontstaan van ziektes op latere leeftijd, zoals bijvoorbeeld obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Régine Steegers-Theunissen, arts en hoogleraar periconceptie epidemiologie van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC, ontwikkelde na het succes van het M-health platform ‘Slimmer zwanger’, het recent verschenen boek Eten voor je kind, nu ook het M-health platform ‘Slimmer eten met je kind’, dat zich richt op het gedurende 52 weken coachen van beide ouders via de smartphone bij het geven van borst- en of kunstvoeding en het aanleren van gezond eten van hun kind in het eerste levensjaar. Steegers licht toe: “Dit nieuwe platform onderscheidt zich door het interactieve en persoonlijke karakter van de coaching die is gebaseerd op wetenschappelijke modellen waarbij onder andere rekening wordt gehouden met de borst- of kunstvoeding, de leeftijd van het kind en de voedings- en leefstijlgewoonten van de beide ouders. Afhankelijk van de aanwezige risicofactoren ontvangen ouders wekelijks persoonlijke vragen, tips, weetjes en recepten via sms, e-mail en website.” Het programma heeft ook een zorgpad om de groei van het kind bij te houden, en automatisch te worden herinnerd aan afspraken en geneesmiddelengebruik. Op deze manier kan het programma ook efficiënt bijdragen aan de verbetering van de medische zorg van het kind door de jeugdarts, kinderarts en huisarts.

Een abonnement op het programma van 52 weken kost €14,95 voor de beide ouders en het kind samen.

Slimmer Eten Met Je Kind is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Er is gebruik gemaakt van het transtheoretische model voor gedragsverandering van Prochaska en Diclemente, het Attitude-Social-Efficacy model, de richtlijnen Gezonde Voeding van het RIVM en de aanbevelingen van het Nederlandse Voedingscentrum. De groeicurven zijn afkomstig van de ‘Vijfde landelijke groeistudie’ van TNO. De risicoscore is mede gebaseerd op de Erasmus MC Rotterdam Reproductie Risicoscore (R-3) en de Preconceptionele Dieet Risicoscore (PDR). Een financiële bijdrage werd geleverd door de Stichting Coolsingel en medewerking aan het programma werd verleend door het CJG Rotterdam-Rijnmond.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen