10 vragen bij dementiezorg

www-onlineDit is een origineel bericht van Alzheimer Nederland

Op de Dag van de Mantelzorg (10 november) lanceert Alzheimer Nederland de website 10vragenbijdementiezorg.nl. Deze website is bedoeld voor mensen die dementie vermoeden of meemaken. Zij worden op een heel praktische manier langs de tien meestgestelde vragen bij dementie geleid. Met behulp van de antwoorden, praktische tips en verwijzingen op de website kunnen mensen het gesprek aangaan over dementie en de weg vinden in het hulpaanbod.

De website is een publieksvriendelijke uitwerking van de Zorgstandaard Dementie (die vooral door zorgverleners wordt gebruikt). Alzheimer Nederland heeft onderzocht welke vragen het meest leven bij mensen met dementie en hun omgeving.
Vragen die op de website aan bod komen zijn onder meer: Wat te doen bij een vermoeden van dementie? Hoe wordt de diagnose dementie gesteld? Wat komt er bij kijken om thuis te blijven wonen met dementie? En wat als thuis wonen niet meer gaat?

Goed geïnformeerd
Alzheimer Nederland vindt het belangrijk dat mensen met een vermoeden van dementie en alle direct betrokkenen goed geïnformeerd zijn. Dat is niet alleen van belang in het gesprek met zorgverleners, maar ook vanwege de huidige veranderingen in het zorgstelsel. We moeten voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen, nu de verantwoordelijkheid voor zorg en dagbesteding voor een belangrijk deel naar de gemeenten verschuift.

Adviezen

De antwoorden op de 10 vragen bij dementiezorg helpen mensen met dementie en hun mantelzorgers op weg naar goede ondersteuning, vanaf de eerste vermoedens van dementie tot en met opname in het verpleeghuis. De website geeft ook adviezen voor het dagelijks leven.
Hans van Doesburg heeft dementie. Hij legt in een filmpje uit hoe de 10 vragen bij dementiezorg hem hebben geholpen: https://www.youtube.com/watch?v=lokBQ9kdvyY. De website is te vinden op www.10vragenbijdementiezorg.nl.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen