Resultaten studie illegale orgaanhandel op HOTT-symposium

Array

orgaandonatie-nierBijeenkomst moet bewustzijn over misdrijf vergroten en opsporing en vervolging verbeteren
Het Erasmus MC en de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie organiseren in samenwerking met de Universiteit van Lund (Zweden)  en organisaties uit Bulgarije en Roemenië op 21 november 2014 een symposium waar de eerste resultaten van het groot Europees onderzoek naar orgaanhandel worden gepresenteerd.

Dit zogeheten HOTT project (combating trafficking in human beings for the purpose of organ removal) startte eind 2012 voor de duur van 3 jaar en wordt mede gefinancierd door de Europese Commissie. De afdeling Nefrologie en Transplantatie van het Erasmus MC coördineert het onderzoek.

Het HOTT Symposium vindt plaats op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag en is onder andere bedoeld voor politiële en justitiële autoriteiten -zoals douane- en politiediensten-, voor experts op het gebied van mensenhandel, voor mensenrechtenorganisaties en voor gezondheidsinstellingen en transplantatieprofessionals.

Op het programma staan onder meer presentaties over de werkwijze van criminele netwerken die actief zijn in mensenhandel met het oogmerk van orgaanverwijdering. Onderzoekers hebben de modus operandi van mensenhandelaren, tussenpersonen en medeplichtige artsen en ziekenhuizen op diverse plekken in de wereld onder de loep genomen. Ook zijn er voordrachten van onderzoekers die interviews hebben gehouden met patiënten die voor een orgaantransplantatie naar het buitenland zijn gereisd.

Er is een voordracht van criminoloog/internationaal jurist Frederike Ambagtsheer van het Erasmus MC, die onlangs haar onderzoek openbaar maakte waaruit duidelijk werd dat illegale orgaanhandel ook in Nederland voorkomt. Voorts vertellen rechercheurs en officieren van justitie over hun ervaringen met het vervolgen van deze betrekkelijk nieuwe vorm van criminaliteit en zijn er presentaties over hoe deze vorm van mensenhandel kan worden gesignaleerd en aangepakt.

Mensenhandel met het oogmerk van orgaanverwijdering is in 2005 strafbaar gesteld in Nederland. Doel van het onderzoek is dan ook drieledig: informatie en kennis over mensenhandel met het oogmerk van orgaanverwijdering vergroten, bewustzijn creëren bij diverse (justitiële) organisaties en de handhaving van het verbod op deze misdaad verbeteren.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen