Nieuwe richtlijnen voor de GGZ en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Array

In opdracht van VWS en de V&VN zijn vier multidisciplinaire richtlijnen ontwikkeld door experts, professionals en vertegenwoordigers van cliënten en naasten, onder begeleiding van het Trimbos-instituut. Richtlijnen somatische screening en leefstijl bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, en richtlijnen over het signaleren van lichamelijke problemen en pijn bij mensen met een verstandelijke beperking.

ziekenhuis GGZTwee richtlijnen gaan over somatische screening en leefstijl bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening in de GGZ:

  • De richtlijn Somatische screening bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA)
  • De richtlijn Leefstijl bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA)

Twee richtlijnen gaan over het signaleren van lichamelijke problemen en pijn bij mensen met een verstandelijke beperking:

  • De richtlijn Signaleren van lichamelijke problemen bij mensen met een verstandelijke beperking
  • De richtlijn Signaleren van pijn bij mensen met een verstandelijke beperking

Wetenschap en praktijk
De richtlijnen zijn van commentaar voorzien door alle relevante beroeps- en familieverenigingen en branche verenigingen. Daarnaast zijn ze door verpleegkundigen en begeleiders op de werkvloer getest bij instellingen in de GGZ zorg en instellingen in de zorg voor verstandelijk beperkten. Op dit moment voert de V&VN de autorisatie voor alle vier de richtlijnen uit. Naar verwachting worden de richtlijnen eind 2014 uitgegeven door de V&VN.

De richtlijnen gaan over volwassen mensen in alle sectoren van de GGZ zorg en de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking. In de richtlijnen is de beschikbare wetenschappelijke kennis en kennis van de praktijk voor professionals inzichtelijk samengevat en worden aanbevelingen voor goede zorg gegeven. Er is een samenvattingskaart per richtlijn gemaakt die de te nemen stappen en keuzemomenten helder weergeeft.

De richtlijnen zijn allereerst een hulpmiddel voor begeleiders en zorgverleners van mensen met een verstandelijke beperking en van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening die een verpleegkundige, verzorgende, ondersteunende en/of begeleidende rol hebben. Daarnaast zijn ze ook bedoeld om familie of naasten handvatten te geven. De richtlijnen zijn ook bruikbaar voor het multidisciplinaire team van zorgverleners, gedragsdeskundigen, therapeuten, psychiaters en artsen.

Presentatie op twee congressen
Op 11 en 12 februari 2015 worden de richtlijnen gepresenteerd en besproken op twee congressen. Daarnaast wordt recent onderzoek en praktijkervaring gepresenteerd in plenaire sessies en workshops.

Het congres over de GGZ zorg is op 11 februari 2015, daar worden de twee GGZ richtlijnen gepresenteerd:

Mind the Body GGZ:  http://sympopna.nl/mtb1.html

Het congres over de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is op 12 februari 2015. Daar worden de richtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking gepresenteerd:

Mind the Body VGZ: http://sympopna.nl/mtb.html

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen