Klinisch chemicus dr. Volkher Scharnhorst benoemd tot hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven

Array

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft dr. Volkher Scharnhorst (45) benoemd tot hoogleraar klinische chemie aan de faculteit Biomedische Technologie. Scharnhorst werkt als klinisch chemicus in het Algemeen Klinisch Laboratorium (AKL) van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Als hoogleraar aan de TU/e gaat hij de samenwerking van de TU/e, Máxima Medisch Centrum (MMC) en het Catharina Ziekenhuis in het Expertise Centrum Klinische Chemie Eindhoven stroomlijnen.

Medewerkers_Specialisten_Laboratorium_algemeen_klinisch_150_auto_q_tc4c_Scharnhorst_V_webSpeerpunt van het centrum is het ontwikkelen van nieuwe analysemethoden om met biomerkers – bepaalde stoffen in het lichaam die de toestand van een ziekte weergeven – de gezondheidstoestand van patiënten te meten. Scharnhorst maakt zich sterk om de analyseresultaten uit het laboratorium te vertalen naar informatie die de arts op de werkvloer bij de behandeling van de patiënt kan helpen.

Prof. dr. Scharnhorst werd, na een opleiding in MMC en een eerste aanstelling in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen, in 2006 benoemd tot klinisch chemicus in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Zijn aandachtsgebieden zijn naast de algemene laboratoriumgeneeskunde, diagnostiek van bloedziekten en onderzoek naar biomerkers van hart- en vaatziekten. In nationaal en internationaal verband heeft Scharnhorst veel onderzoek gedaan naar de diagnostiek van aandoeningen van het hart- en vaatstelsel.

 

Expertisecentrum
Het Expertise Centrum Klinische Chemie Eindhoven is een samenwerkingsverband tussen MMC, de TU/e en het Catharina Ziekenhuis dat zich richt op ontwikkeling, integratie en bijbehorende interpretatie van nieuwe, analytisch chemische testen in de patiëntenzorg. Dit expertisecentrum beschikt over de modernste apparatuur, waarmee analytisch ingewikkelde metingen kunnen worden verricht. De klinische waarde van deze metingen wordt in relevante patiëntengroepen onderzocht en kan aansluitend bij de behandeling van patiënten in de twee aangesloten ziekenhuizen worden toegepast. De klinisch chemici van beide ziekenhuizen leveren de klinische expertise en de intellectuele input om onderzoeksvragen te formuleren, de TU/e de analytische capaciteit.

Zevende hoogleraar
Scharnhorst is de zevende hoogleraar die verbonden is aan het Catharina Ziekenhuis. Het Catharina Ziekenhuis vervult ook op dat gebied in de regio een duidelijke ‘academische’ functie. Veel hart- en vaatpatiënten en patiënten met kanker uit de regio die complexe ingrepen moeten ondergaan, worden vaak doorverwezen naar het Catharina Ziekenhuis.
Naast prof. dr. Scharnhorst werken cardioloog prof. dr. Nico Pijls, chirurg prof. dr. Harm Rutten, vaatchirurg prof. dr. Joep Teijink, medisch adviseur en voormalig chirurg prof. dr. Jack Jakimowicz, longarts prof.dr. Frank Smeenk en anesthesioloog-intensivist prof. dr. Erik Korsten in het Catharina Ziekenhuis.

Recente artikelen