Visiedocument Metingen vanuit patiëntperspectief: sleutel tot betere reumazorg?

Vandaag presenteert AbbVie in samenwerking met enkele reuma-experts een visiedocument waarin zij aangeven hoe metingen vanuit patiëntperspectief kunnen bijdragen aan meer effectieve en patiëntgerichte reumazorg. De deelnemende partijen roepen op tot een gezamenlijke aanpak en investering in patiënt-gerapporteerde uitkomsten (PROMs) in Nederland.

Patiënt-gerapporteerde uitkomsten beschrijven de uitkomsten van zorg vanuit het perspectief van de patiënt. Middels vragenlijsten geeft de patient aan hoe hij de veranderingen van zijn gezondheid ervaart en wordt zichtbaar wat het effect is van de behandeling op de patiënt.
visiedocument_infographic_00001
Patient Reported Outcome Measures (PROMs) stimuleren betrokkenheid van de patiënt bij de behandeling, waardoor de gezondheidszorg patiëntgerichter is. Bovendien maken PROMs duidelijk wat de impact van de behandeling en de geboden zorg is op de kwaliteit van leven van patiënten. Zo kunnen zorgverlener en patiënt samen het zorgproces en uitkomsten beter sturen. PROMs kunnen bijdragen aan verbetering van zorg, maar zijn nog niet voor alle reumapatienten beschikbaar omdat de middelen ontbreken. Bredere en effectievere investeringen in PROMs in reumazorg, vanuit een gezamelijke visie, zouden daar daar verandering in kunnen brengen.

Succesvolle voorbeelden van PROMs bieden perspectief voor de toekomst
Analyse van drie initiatieven in Nederland, Denemarken en Zweden geven inzicht in de factoren voor succes en falen van PROMs. Ook zijn er drie belangrijke barrières geïdentificeerd, die het ontwikkelen en toepassen van patiëntenplatformen waarin PROMs worden vastgelegd, vertragen. Deze worden als knelpunten aangegeven in het visiedocument:
1. Het ontbreken van een gemeenschappelijke aanpak voor data-uitwisseling tussen patiënt en arts
2. Gebrek aan prikkels om te investeren in PROMs omdat niet alle opbrengsten binnen de zorg worden gegenereerd maar juist daarbuiten
3. Gebrek aan structurele financiering

Doelmatigheid monitoren

Hoe kijken experts binnen de reumazorg naar patiënt-gerapporteerde metingen? Prof. dr. Mart van de Laar, reumatoloog Medisch Spectrum Twente: ”Op een paar locaties in Nederland is het mogelijk voor de reumapatiënt om zijn behandeluitkomsten te rapporteren. Helaas is dat nog altijd niet centraal geregeld, simpelweg omdat de middelen en infrastructuur daarvoor ontbreken. Een gemiste kans om de gezondheidszorg voor reumapatiënten naar een volgend niveau te tillen. Reumatoïde artritis is een chronische ziekte met een enorme impact op de kwaliteit van leven van de patiënt en op zijn of haar rol in de maatschappij. Het wordt steeds belangrijker om op de niveau’s van de individuele patiënt, het ziekenhuis en de maatschappij, doelmatigheid te kunnen monitoren.”

 

Er is een gezamenlijke aanpak nodig

Marieke Scholte-Voshaar, specialist op het gebied van patient empowerment in reumazorg: “Er is een gezamenlijke aanpak nodig tussen beleidsmakers, patiënten, zorgprofessionals en aanbieders. Ten eerste op het gebied van het verzamelen en uitwisselen van gegevens tussen patiënt, arts en zorgverlener met daarbij voldoende aandacht voor privacy. Bovendien is het van essentieel belang voor beleidsmakers om een geïntegreerde benadering van zorg en werk te realiseren.”

 

Concrete ideeën voor een duurzame, toekomstgerichte zorg

Michele Manto, directeur AbbVie Nederland: “Dit visiedocument is een onderdeel van het Europese initiatief Recipes for Sustainable Healthcare waarin AbbVie, samen met diverse partners in de gezondheidszorg, concrete ideeën en oplossingen ontwikkelt om te komen tot een meer duurzame, toekomstgerichte zorg. Met dit document beogen we het gebruik van metingen vanuit patientperspectief in reumazorg een verdere impuls te geven”.

Op 4 december organiseert AbbVie in Utrecht een rondetafeldiscussie over PROMs. Met de input van experts, beleidsmakers en andere betrokken partijen hoopt het bedrijf concrete vervolgstappen te kunnen nemen.

 

Voor het volledige visiedocument www.publiceyes.nl/AbbVie_whitepaper

 

Bron: AbbVie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen