Handboek voor insulinegebruik in huisartsenpraktijk bereikt mijlpaal

Array

Het handboek ‘Insulinetherapie’ van Klaas Hoogenberg, internist-endocrinoloog en het team van diabetesverpleegkundigen en diëtisten in het Martini Ziekenhuis, beleeft zijn vierde druk. Dat is uitzonderlijk voor een medisch boek. Het boek geeft een leidraad voor praktische insulinetherapie als onderdeel van de diabeteszorg in de huisartsenpraktijk en is ook voor andere zorgprofessionals zeer bruikbaar gebleken. Om het heugelijke feit te vieren, biedt de auteur op Wereld Diabetes Dag het 6.000ste exemplaar aan de medisch managers van de Groningen Huisartsen Coöperatie en de zorggroep Lewenborg en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (regio Noord) aan.
boek1Klaas Hoogenberg: ‘Ik heb altijd al geloofd dat diabeteszorg het beste tot zijn recht komt door middel van een constructieve samenwerking tussen huisarts en specialist in het ziekenhuis. Dat was mijn belangrijkste motivatie om in 2002 dit boek te schrijven.’

Lange traditie van samenwerking
Diabeteszorg heeft in het Martini Ziekenhuis dus een lange traditie van intensieve samenwerking met de huisartsen in de regio. Tegenwoordig is dat uitgegroeid tot een hecht netwerk van professionals die diabeteszorg verlenen: huisartsen, praktijkondersteuners, diabetesverpleegkundigen, medisch specialisten en diëtisten houden elkaar op de hoogte en leren van elkaar tijdens de scholingen die regelmatig op dit gebied georganiseerd worden, onder andere in het Martini Ziekenhuis.

Deze manier van samenwerking tussen huisartsen en Martini Ziekenhuis is uitermate succesvol. Alhoewel in Groningen meer dan gemiddeld diabetes voorkomt, blijkt dat de gemiddelde zorgkosten voor deze aandoening hier láger dan in de rest van Nederland liggen.

Diabetes Carrousel
In principe vindt de zorg voor type 2 diabetes (ouderdomsdiabetes) plaats in ‘de eerste lijn’: bij de huisarts met duidelijke onderlinge afspraken. Soms is het echter gewenst dat een patiënt kortdurend weer in het ziekenhuis onder behandeling komt, omdat het bijvoorbeeld lastig blijkt om tot de juiste regulatie van medicijnen te komen. Dan verwijst de huisarts voor een periode van zes maanden naar de zogenaamde Diabetes Carrousel van het Martini Ziekenhuis. Volgens een vast schema heeft de patiënt afspraken met de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist. Hierbij ligt grote nadruk op coaching en leefstijl. Voor deze carrousel hebben huisartsen en Martini Ziekenhuis duidelijke verwijs én terugverwijscriteria afgesproken, zodat voorkomen wordt dat iemand onnodig in het ziekenhuis onder behandeling blijft.

Auteurs van het boek

  • Klaas Hoogenberg, internist-endocrinoloog
  • Charlotte Kok, diabetesverpleegkundige
  • Ina van der Leest, Joke Beukema en Geertje Hofstra, diëtist

Bron: Martini Ziekenhuis Groningen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen