Betere behandeling incontinentieproblemen door nieuwe techniek

Array

bekkenbodemOp 20 november lanceert de Rosmalense onderneming Novuqare de MAPLe® in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dit  medische product helpt om patiënten met incontinentieproblemen en andere klachten van de bekkenbodem beter te diagnosticeren en te behandelen. De MAPLe® is het eerste klinisch gevalideerde systeem voor EMG-registratie en van .

Bekkenfysiotherapie is onder andere gericht op de bewustwording en de willekeurige controle en sturing van de bekkenbodemspieren: een groep spieren die de onderzijde van het bekken afsluit. Deze spieren zijn belangrijk voor het kunnen ophouden van urine en ontlasting en speelt ook een rol bij seks en bij een bevalling. Als de spieren van de bekkenbodem niet goed werken, kunnen verschillende problemen ontstaan zoals problemen met het plassen en met de ontlasting.

Sneller juiste diagnose

Novuqare in Rosmalen ontwikkelt en produceert hoogwaardige medische producten. Dit systeem ontwikkelde het bedrijf in samenwerking met de afdeling Urologie van het LUMC. Dr. Petra Voorham, onderzoeker en bekkenfysiotherapeut bij de afdeling Urologie en het Bekkenbodemcentrum van het LUMC, is een van de initiatiefnemers: “Met dit systeem kunnen behandelaars veel nauwkeuriger zien welke spieren de patiënt wel of niet (meer) kan aanspannen. Daardoor kunnen ze sneller de juiste diagnose stellen. Ook kunnen ze de patiënt gemakkelijker biofeedback en elektrostimulatie geven, waardoor het resultaat van de behandeling enorm verbetert.”

iPad-app

Daarbij is er ook een iPad-app ontwikkeld, die de grote hoeveelheid informatie overzichtelijk presenteert. Zo krijgt de therapeut een nauwkeurige weergave van de activiteit van de individuele spieren, waardoor snel de juiste diagnose kan worden gesteld. Raymond Koren, sales manager bij Novuqare: “De MAPLe® is technisch een zeer complex product. In tegenstelling tot vorige systemen kan het niet één maar wel 24 metingen tegelijkertijd doen. Toch is het product heel eenvoudig in het gebruik. De therapeut kan in een oogopslag zien wat er aan de hand is.”

Betrouwbare metingen

De resultaten van studies bij gezonde proefpersonen zijn positief. Zo blijkt dat het apparaat gevalideerde, betrouwbare en reproduceerbare metingen geeft. Het systeem biedt de mogelijkheid om de activiteit van de individuele spieren bij patiënten te vergelijken met de spieractiviteit van gezonde proefpersonen. Dat is van belang voor diagnostiek en behandeling. Daarnaast biedt het ook mogelijkheden om verder onderzoek te doen naar de effectiviteit van bekkenfysiotherapie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen