Aanwijzing voor Ascensio Zorg

fout-verkeerdfOp advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de staatssecretaris van VWS Ascensio Zorg in Hilversum een aanwijzing gegeven. De zorgaanbieder moet binnen vier weken de zorg staken en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder.

Ascensio biedt begeleid wonen en dagbesteding aan jong volwassenen vanaf 18 jaar met een ontwikkelingsachterstand en/of een lichte verstandelijke beperking. Uit het toezicht van de inspectie van de laatste jaren blijkt dat de zorgaanbieder structureel niet voldoet aan de wettelijke eisen en voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren. In 2012 kreeg Ascensio al een aanwijzing van de staatsecretaris en in 2013 stelde de IGZ verscherpt toezicht in.

Uit het laatste onderzoek van de inspectie in juli 2014 bleek dat er sprake was van fors achterstallig onderhoud van de gebouwen. Ook lieten de woonomstandigheden en de hygiëne te wensen over. Daarnaast waren de ondersteuningsplannen voor de cliënten nog steeds niet op orde en werd er onvoldoende systematisch gewerkt aan de verbetering van de zorg.

Omdat de inspectie geen vertrouwen heeft in de verbeterkracht van de bestuurder, heeft de staatssecretaris nu een aanwijzing gegeven. Ascensio moet binnen vier weken de zorgverlening staken en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Ascensio mag pas weer nieuwe cliënten aannemen als zij volgens de inspectie voldoet aan de voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren.

De inspectie ziet toe op de uitvoering van alle punten uit de aanwijzing. Mocht Ascensio niet voldoen aan de aanwijzing, dan kan de staatssecretaris op advies van de IGZ een last onder bestuurdwang of een last onder dwangsom opleggen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen