Radboudumc: Rechten eerste KinderAdviesRaad vastgelegd

Array

Radboudumc en KAR tekenen samenwerkingsovereenkomst
Op 20 november 2013 werd de KinderAdviesRaad geïnstalleerd en in januari 2014 vond  het eerste officiële overleg plaats. Sindsdien komen de leden en hun begeleiders eens in de vier tot zes weken bij elkaar, waarbij de kinderen de agenda bepalen. Minstens één keer per jaar spreekt de KAR met de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Naast de vergaderingen worden de kinderen regelmatig uitgenodigd voor een presentatie of bijzondere gebeurtenis. Zo verrichtte de KAR de opening van het (Sterrenfonds zomerfeest en introduceerde de KAR zich via een live verbinding tijdens de Health & Care Day 2014. Op dit moment bestaat de KAR uit dertien leden:  tien meisjes en drie jongens.

KinderadviesraadDe KAR heeft een jaar kunnen oefenen met samenwerken met het Dagelijks Bestuur van het Amalia kinderziekenhuis. Om de KAR een vast onderdeel van het Radboudumc te maken, zijn de gemaakte afspraken tussen de KAR en de Raad van Bestuur op een kindvriendelijke manier op papier gezet in een samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst maakt de rechten en plichten van de KAR inzichtelijk. Zo is bijvoorbeeld vastgelegd dat de KAR uit minimaal zeven en maximaal veertien leden mag bestaan en dat de leeftijd van de KAR-leden tussen de 10 en 18 ligt. Ook is vastgelegd dat de KAR gevraagd en ongevraagd advies mag geven over alles wat zij belangrijk vinden. Cathy van Beek, lid van de Raad van Bestuur: “Een KinderAdviesRaad is gezien de Rechten van het Kind de normaalste zaak van de wereld, maar gelet op de (internationale) reacties vermoed ik dat het de eerste KAR van de wereld is. Daar ben ik trots op.”

Dierenontmoetingsplaats
De KAR kwam het eerste jaar al met heel wat ideeën en initiatieven. De KAR bespreekt deze ideeën met het dagelijks bestuur van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en samen kijken ze wat gerealiseerd kan worden. Zo komt er op initiatief van de KAR een dierenontmoetingsplaats in het Amalia kinderziekenhuis.

Uit de gesprekken die de KAR met kinderen in het ziekenhuis heeft gevoerd, kwam naar voren dat veel kinderen hun huisdier missen als ze langer in het ziekenhuis liggen. Dieren zijn wegens hygiënevoorschriften niet welkom in het Radboudumc. Samen met de afdelingen Hygiëne en Infectiepreventie en Bouwzaken is hier een oplossing voor gevonden: de dierenontmoetingsplek. De fondsenwerving is inmiddels gestart en in het voorjaar van 2015 zal deze dierenontmoetingsplek openen.  Eva Eikhout, voorzitter van de KAR: “Je huisdier is áltijd blij om jou te zien, die vraagt niet net zoals iedereen hoe het met je gaat, of hoe je je voelt vandaag. Een vraag die je soms niet alwéér wilt horen”.

Ook is de KAR betrokken bij de ontwikkeling van de frietfiets. Met deze bakfiets wordt het mogelijk om verse ovenfriet te ‘bakken’ in de directe nabijheid van de verpleegafdeling. Doordat het transport vanuit de keuken achterwege blijft en door de bereidingswijze is de friet heet, knapperig en minder vet. De frietfiets zal begin 2015 in gebruik worden genomen.

Toegang tot mijnRadboud
Daarnaast heeft de KAR adviezen gegeven over e-health, zoals toegang tot mijnRadboud (digitaal patiëntendossier) vanaf 12 jaar. Vanaf 20 november – de internationale dag van de Rechten van het Kind – hebben ook (wilsbekwame) patiënten vanaf 12 jaar toegang tot mijnRadboud. Dit gold tot nu toe alleen voor patiënten vanaf 16 jaar. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen in een beveiligde digitale omgeving hun persoonlijk medisch dossier inzien, controleafspraken verzetten en bijvoorbeeld ook een herhaalrecept aanvragen.

De KAR heeft ook een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de nieuwe website van het Amalia kinderziekenhuis.

De kinderen gaven ook aan meer contact met elkaar te willen hebben. Ze hebben behoefte aan een plek waar ze samen kunnen zijn. Het Amalia kinderziekenhuis had al een theaterplein, waar af en toe een activiteit werd georganiseerd. Voor 2015 wordt een maandprogramma samengesteld, waarin wekelijks een voorstelling, activiteit of bijvoorbeeld een opname van kinderTV, het televisiestation van het Amalia kinderziekenhuis, aan bod zal komen. Daarbij worden de kinderen die hun kamer niet kunnen verlaten zo veel als mogelijk meegenomen. In een jaarverslag zijn alle adviezen, presentaties en bijzondere gebeurtenissen vastgelegd.

Amalia kinderziekenhuis
Het Amalia kinderziekenhuis is een onderdeel van het Radboudumc. Het Amalia kinderziekenhuis is helemaal gericht op de zorg voor zieke kinderen. In het Amalia kinderziekenhuis worden kinderen tussen 0 en 18 jaar behandeld. Jaarlijks worden er ongeveer 22.000 kinderen in het Amalia kinderziekenhuis behandeld, dat is 18% van alle patiënten in het Radboudumc. Het Amalia kinderziekenhuis verbindt alle afdelingen in het Radboudumc die zorg aan kinderen bieden. Kinderen en hun ouders worden actief betrokken bij het zorgproces. Zo ontstaat een veilige omgeving waarin de eigenheid van het kind steeds voorop staat.

Recente artikelen