Darmkanker en DNA

Array

Voor het eerst maakt een DNA test onderdeel uit van standaard behandelrichtlijn voor mensen met uitgezaaide darmkanker Begrijpelijke uitleg beschikbaar om behandelkeuze transparant en duidelijk te maken
SPKS Darmkanker Nederland komt met een nieuwe informatiebrochure over DNA onderzoek, de RAS test genaamd, voor mensen met uitgezaaide darmkanker. Dit onderzoek is nu opgenomen in de behandelrichtlijn en kan worden aangevraagd door de arts als de kanker is uitgezaaid. Bij ruim twintig ziekenhuislaboratoria in Nederland kunnen artsen een gecertificeerde RAS-test aanvragen. De uitslag helpt artsen en patiënten de juiste behandeling te kiezen met als doel de levensverwachting te verbeteren. De brochure is op de website darmkankernederland.nl te downloaden of gratis te bestellen bij SPKS Darmkanker Nederland, Postbus 8152, 3503 RD Utrecht.

dna-228x300De DNA RAS-test vormt een kritisch moment in de behandelkeuze voor uitgezaaide darmkanker. In het pathologisch laboratorium wordt tumorweefsel onderzocht op veranderingen in de RAS-genen, die verantwoordelijk zijn voor de groei van kankercellen. Met de uitslag van de test is het mogelijk ‘personalised medicine’ toe te passen: daarbij worden bepaalde medicijnen alleen toegediend als de DNA test uitwijst dat ze een remmend effect kunnen hebben op de tumorgroei. Het gaat hierbij om EGFR* medicijnen die (meestal) aan chemotherapie worden toegevoegd als de kanker is uitgezaaid.

Voorzitter Jolien Pon van de patiëntenorganisatie SPKS Darmkanker Nederland overhandigt tijdens het Europese multidisciplinaire darmkankercongres EMCCC in Amsterdam op 25 november a.s. de eerste brochure aan Professor dr Kees Punt, hoogleraar medische oncologie van het AMC en voorzitter van het EMCCC. Hij levert in Nederland een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek binnen darmkanker en heeft er toe bijgedragen dat de DNA test in de nieuwe richtlijn is opgenomen.

Jolien Pon: “Een persoonlijke behandeling op basis van een DNA analyse zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Patiënten willen in begrijpelijke taal weten wat dit voor hen betekent, en wat de gevolgen zijn voor de behandeling. Zo kun je weloverwogen een persoonlijke keuze maken in overleg met je oncoloog, transparant en duidelijk .”

Kees Punt: “De RAS test draagt bij aan therapie op maat: de uitslag van deze test maakt duidelijk bij welke patiënten een behandeling met zogenaamde anti-EGFR therapie* niet werkzaam zal zijn, en bespaart dus onnodige behandelingen, bijwerkingen en kosten.”

De brochure is ontwikkeld in samenwerking met EuropaColon, de Europese patiëntenorganisatie, en de medische adviesraad van SPKS Darmkanker Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen