Online MUMC+ patiëntenpanel van start

Raadplegen van patientenmening
Maastricht UMC+ is gestart met een online panel om de medezeggenschap van patiënten verder te vergroten. Het ziekenhuis vindt klantgerichtheid een belangrijk onderdeel van de zorg en wil daarom patiënten, bezoekers en begeleiders actief betrekken bij het ontwikkelen van nieuw beleid en het verbeteren van de dienstverlening. Niko de Jong, de kersverse voorzitter van de cliëntenraad, heeft als allereerste zitting genomen in dit nieuwe participatie-instrument.

Ruud Nelissen (l) en Niko de Jong, vrz. cliëntenraad MUMC+

Ruud Nelissen (l) en Niko de Jong, vrz. cliëntenraad MUMC+

Het ziekenhuis is samen met het onafhankelijke onderzoeksbureau Flycatcher het MUMC+ panel gestart. Via internet kunnen deelnemers aan het panel hun mening geven over onderwerpen die te maken hebben met zorg en dienstverlening in en om het Maastricht UMC+. Met de eerste inschrijving van de voorzitter van de cliëntenraad is tegelijkertijd de wervingscampagne voor leden van het panel begonnen.Het idee voor de internetraadpleging is ontstaan uit een samenwerking van de Klant+ groep en leden van het programma Visie op Zorg. In totaal verwacht het Maastricht UMC+ dat zich ongeveer 500 deelnemers zullen aanmelden die via het panel willen meedenken over de verschillende onderwerpen die in het ziekenhuis spelen.

Deelname
Iedereen die interesse heeft in Maastricht UMC+ kan zitting nemen in het patiëntenpanel. Deelnemers krijgen vier keer per jaar per email een enquête toegestuurd over een bepaald thema, zoals ouderenzorg of de toegankelijkheid van polipleinen. Ze worden na de afname van de enquête ook op de hoogte gehouden van de resultaten én tevens geïnformeerd over wat hiermee gebeurt. Hiernaast wordt het panel incidenteel geraadpleegd als er specifieke vragen zijn. De deelnemers krijgen als dank voor hun deelname een cadeaubon.

Patiëntenparticipatie
“Het panel is weer een extra stap in de richting van verdere patiëntenparticipatie en dat juich ik toe”, aldus Niko de Jong. Het enthousiasme voor het MUMC+-patiëntenpanel wordt breed gedragen. Al voor de officiële kick off meldden zich tientallen mensen bij onderzoeksbureau Flycatcher om zich in te schrijven. Ruud Nelissen, verpleegkundig afdelingshoofd en lid van de programmacommissie Visie op Zorg  is positief over het nieuwe participatie-instrument. “Professionals denken vaak dat ze weten wat de patiënt wil. Dat is  uiteraard goed maar het is beter om daadwerkelijk met de ogen van de klant naar de organisatie te kijken. Dankzij de feedback van dit patiëntenpanel kunnen we dit in de in de toekomst in ieder geval nóg beter doen.”

Aanmelden voor het online patiëntenpanel kan via http://mumcpanel.nl .  

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen