Zorgcrowdfunding website geeft mensen zelf de regie

De betaalbaarheid van de zorg staat onder druk. Duizenden Nederlanders hebben moeite om passende zorg te kunnen betalen. Het crowdfundingsplatform www.geefgezondheid.nu is een nieuwe manier om zorg te financieren. Dit platform- een week geleden gestart- helpt mensen met te weinig financiële middelen om zelf in hun (dringende) zorgbehoefte te voorzien. Dit kunnen zaken zijn die buiten de dekking van de zorgverzekering vallen, betrekking hebben op kostbare behandelingen of op langdurige zorg. Zorgfinanciering is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Deze beperken echter de (aanvullende) pakketten en de vrije zorgkeus. Ze verhogen het eigen risico en vergoeden bepaalde zorg zelfs helemaal niet meer. GeefGezondheid.nu maakt zorgproblemen zichtbaar en helpt mensen die een behandeling niet kunnen betalen financiële steun te verkrijgen.


Betrokken projecthouders
Klaas Potgieter, bezig met een crowdfunding campagne op de website: “Sinds 9 jaar zit ik in een rolstoel door een niet aangeboren hersenletsel. Mijn grootste wens is om een rolstoelbus te bezitten zodat ik mijn sociale leven en vrijwilligerswerk weer kan oppakken. Mijn zorgverzekering vergoedt echter geen rolstoelbus dus ben ik aangewezen op mijn eigen spaargeld en giften van mijn omgeving.”

Of Elske Posthuma, ook crowdfunder op de website, die op latere leeftijd doof is geworden: “Aan één oor heb ik een Cochleair Implantaat, een soort gehoorapparaat. Ondanks dat ik hierdoor weer iets kan horen heb ik bij gesprekken nog vaak een gebaren tolk nodig en kan ik niet alleen en veilig door het verkeer. Mijn grootste wens is om weer met twee oren te kunnen horen. Een tweede implantaat wordt in Nederland echter niet vergoed. Daarom ben ik al een tijd bezig om het benodigde bedrag bijeen te krijgen.” Binnen een week heeft ze meer dan 2500 euro opgehaald.

Zorgen voor elkaar
GeefGezondheid.nu is een initiatief van Debbie Been, vrijgevestigd GZ-psycholoog en bestuursvoorzitter van Stichting GeefGezondheid, een stichting zonder winstoogmerk. Debbie Been: “Wij gunnen iedereen de benodigde zorg die nu niet door een zorgverzekeraar wordt vergoed. Ons platform is een reactie op het beleid van de overheid en de verzekeraars. Crowdfunding is een alternatieve manier van geld ophalen voor met name start-ups. Passend in de shared economy. En waarom zou je het dan ook niet voor zaken inzetten waar de overheid het laat liggen. Daarom hebben wij voor deze manier gekozen. GeefGezondheid.nu is een kwalitatief en betrouwbaar platform voor crowdfunding binnen de zorg. Deze vorm van zorgfinanciering is in het buitenland al enorm succesvol, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten met giveforward.com. GeefGezondheid.nu is de eerste crowdfunding website in Nederland die zich specifiek richt op de zorg en gezondheid van individuen.”

Hoe het werkt

Mensen met een zorgbehoefte kunnen een ‘projectpagina’ aanmaken op www.GeefGezondheid.nu en worden daarmee ‘projecthouder’. Op deze speciale eigen pagina vertelt de projecthouder waarom en hoeveel budget er nodig is voor de noodzakelijke zorg. Door middel van verschillende ’tools’ kan de projecthouder de projectpagina eenvoudig delen in het eigen sociale netwerk: zowel online (via social media of e-mail), als offline door deze af te drukken en te verspreiden. Na het aanmaken van de projectpagina gaat de crowdfunding-periode van start. Deze duurt meestal drie maanden en binnen dit tijdsframe moet het doelbedrag behaald worden. Lukt dit niet, dan krijgen de donateurs hun inleg automatisch terug. De effecten van de donatie kunnen online gevolgd worden.

Bron: GeefGezondheid.nu

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen