Adoptiekinderen: Haal RTL-programma van de buis

Array

tv televisiePrivacy van zeer kwetsbare kinderen geschaad’
Het adoptie-programma van RTL ‘Met Open Armen’ schaadt de belangen van adoptiekinderen en moet onmiddellijk van televisie verdwijnen. Deze oproep doet United Adoptees International (UAI) naar aanleiding van een uitzending van KRO Brandpunt. UAI is een stichting die de belangen van volwassen geadopteerden behartigt.

In het RTL-programma worden echtparen gevolgd die een kind gaan adopteren. Ook de eerste ontmoeting tussen de aspirant adoptiefouders en het kind komt uitgebreid in beeld. Hilbrand Westra, voorzitter van het UAI vindt dit zeer schadelijk. Westra: “De adoptiekinderen zijn ongevraagd en onbedoeld lijdend voorwerp van emotie tv voor commerciële doeleinden. Deze kinderen zijn hun anonimiteit kwijt en hun privacy wordt geschaad.”

Volgens Westra gaat hier om hele kwetsbare kinderen: “Adoptie is voor de betrokken kinderen een zeer complex en gevoelig proces. Zij moeten juist in de gelegenheid worden gesteld om dat proces in rust en stilte te doorlopen.”

Ook de kinderrechtenorganisatie Defence voor Children vindt dat het RTL-programma fundamentele rechten van kinderen schendt. “De wijze waarop kinderen in dit programma in beeld worden gebracht en met name het moment waarop, schendt het recht op privacy van kinderen zoals neergelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag en komt niet overeen met de ethische richtlijnen zoals opgesteld door UNICEF voor kinderen in de media,” aldus Aloys van Rest, directeur van Defence for Children.

De Raad voor de Kinderbescherming laat in een schriftelijke reactie aan KRO Brandpunt weten dat het primair de verantwoordelijkheid is van de adoptiefouders, maar benadrukt wel dat de positie van deze kinderen zeer gevoelig ligt. “Het is aan de ouders om te bepalen of het verantwoord is om mee te werken aan een televisieprogramma waarbij ook de kinderen worden betrokken. Maar de Raad stelt wel dat deze kinderen zich in een zeer kwetsbare positie bevinden. Zij hebben recht op  privacy en om in anonimiteit binnen de veiligheid van een gezin op te groeien.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen