Kamerbrief over het rapport ‘Voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg’

Array

preventieInhoud van de brief van staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer bij het rapport van de Inspectie Jeugdzorg naar het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg.

Hierbij ontvangt u het rapport van de Inspectie Jeugdzorg (hierna: inspectie) naar het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg. In dit onderzoek is nagegaan of de jeugdzorginstellingen adequaat handelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen te voorkomen. Het toezicht is uit- gevoerd bij 27 jeugdzorginstellingen, die residentie?le jeugdzorg, jeugdzorgplus en/of pleegzorg bieden.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle bezochte instellingen voldoende handelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en dat zij voldoende adequaat handelen bij (vermoedens van) seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij nagenoeg alle instellingen heeft de inspectie e?e?n of meerdere verbeterpunten aangegeven. De inspectie constateert dat bij een aanzienlijk deel van de jeugd- zorginstellingen verbetering nodig is op de volgende onderwerpen:
? het systematisch spreken met kinderen door de medewerkers over het onderwerp omgangsvormen, relaties, intimiteit en seksualiteit;
• de seksuele ontwikkeling van (pleeg)kinderen als een vast onderdeel van het begeleidingsplan en evaluatie van dit plan;
• periodieke inschatting van risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de hand van een gestandaardiseerd risicotaxatie-instrument;
• structurele scholing van medewerkers op dit onderwerp;
• goed evalueren van incidenten met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De inspectie constateert dat het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen hoog op de agenda staat van de jeugdzorginstellingen.
De instellingen hebben, aldus de inspectie, belangrijke stappen gezet, maar zijn nog niet klaar. De inspectie verwacht van alle jeugdzorginstellingen, ook van de instellingen die niet in dit toezicht zijn betrokken, een sluitende aanpak ter bevor- dering van een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen en ter voorkoming van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De kwaliteit van deze aanpak zal de inspectie in 2015 in een vervolgtoezicht bij een groot aantal jeugdzorginstellingen gaan beoordelen.

Het kwaliteitskader ‘voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg’ en de implementatie daarvan door de jeugdzorginstellingen onder leiding van de commissie Rouvoet, vormt een belangrijke schakel in de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie Samson. Het draagt bovendien bij aan de verdere professionalisering van de sector. Ik ben verheugd dat uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat de instellingen het kwaliteitskader voortvarend gei?mplementeerd hebben.

Ik vertrouw erop, dat de instellingen blijvend aandacht voor dit onderwerp zullen houden en dat zij extra aandacht zullen besteden aan die onderwerpen waarop zij nog onvoldoende presteren.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen