Miljoenen voor programma ‘Cancer-ID’

Array

miljoen-200x181Onderzoek MIRA en partners in wetenschap en bedrijfsleven
Een veelbelovende manier om de effectiviteit van een kankerbehandeling in de gaten te houden, is het identificeren van de blaasjes, vesicles, die afkomstig zijn van tumorcellen. Het ontwikkelen van nieuwe technologie hiervoor staat centraal in het onderzoeksprogramma Cancer-ID onder leiding van prof. Leon Terstappen van de Universiteit Twente. Het is een zogenaamd Perspectiefprogramma, waarvoor de Technologiestichting STW vier miljoen euro uittrekt.

Extracellulaire vesicles geven veel informatie over cellen: tumoren, maar ook gezonde cellen scheiden deze blaasjes af. Ze vertellen meer over bijvoorbeeld over kanker, allergieën, vaataandoeningen en auto-immuunziekten.  Via de vesicles zijn tumoren zeer nauwkeurig op te sporen en is ook te meten of een behandeling succes heeft.  In het nieuwe programma Cancer-ID (new technology for monitoring cancer therapy through extracellular vesicle identity) gaan wetenschappers en ondernemers de technologie verder ontwikkelen voor het identificeren van de vesicles. Prof Leon Terstappen, hoogleraar Medical Cell Biophysics aan het instituut MIRA van de UT, heeft het programma geïnitieerd samen met prof. Ton van Leeuwen (Biomedical Physics/Photonics, AMC) en daarvoor gezocht naar de juiste expertise bij verschillende kennisinstellingen en bedrijven.

Vanuit de UT werken, naast de groep van Terstappen onder meer de BIOS Lab-on-a-chip groep en de Optical Sciences groep mee aan het programma. Behalve de UT en het AMC participeren ook de UU, Wageningen UR, VUmc, ErasmusMC en de TU Delft. En vele bedrijven doen mee, waaronder ook bijvoorbeeld Lionix,  Xio Photonics, Aquamarijn Microfiltration en IBIS Technologies.

Voor het totale programma, dat vijf jaar duurt, is een budget van 5,8 miljoen euro beschikbaar, waarvan Technologiestichting STW 4 miljoen voor haar rekening neemt.

Voor meer informatie over Perspectiefprogramma’s zie ook www.stw.nl

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen