Mithra Pharmaceuticals neemt het op voor de rechten van het kind
ArrayBrussel, 25 november 2014 – Vandaag vertegenwoordigt François Fornieri, CEO van Mithra Pharmaceuticals, zijn bedrijf op de conferentie ‘Children’s Rights and Business Principles’(*), een organisatie van het VBO in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Mathilde. Ondernemers en bedrijfsleiders getuigen er over de manier waarop ze met hun bedrijf en activiteiten de kinderrechten respecteren en verdedigen.
De maatschappelijke rol van het bedrijfsleven wordt almaar belangrijker en het bewustzijn van de band tussen ondernemen en de Rechten van de Mens groeit. De aandacht die vandaag wordt gegeven aan de impact van de bedrijven op kinderen, komt dan ook op het juiste moment. Kinderen jonger dan 18 zijn goed voor 30% van de wereldbevolking en in veel landen maken ze bijna de helft uit van de nationale bevolking. Zij zijn de medewerkers van morgen. Het is daarom dat bedrijven, uit respect en de steun voor de rechten van kinderen, dus veel meer in hun voordeel moeten doen dan alleen maar negatieve impact vermijden.
Op enkele jaren tijd stootte Mithra Pharmaceuticals door naar de top van het segment ‘vrouwelijke gezondheid’ in België en het Groothertogdom Luxemburg. In beide landen is Mithra met een marktaandeel van 45,1% markleider in contraceptiva. De challenger focust exclusief op de gezondheid en het welzijn van de vrouw in alle fasen van haar leven. Het is dan ook vanzelfsprekend dat Mithra Pharmaceuticals de Children’s Rights & Business Principles onderschrijft. Deze beginselen vormen de eerste, uitgebreide lijst met principes die bedrijven begeleiden in het nemen van acties om de rechten van het kind op de werkplek, de markten en in de samenleving te vrijwaren. De lijst is een gezamenlijk initiatief van UNICEF, UN Global Compact en Save the Children. Bedrijven die de beginselen in hun strategie en businessmodel verankeren, dragen bij tot een duurzame ontwikkeling en de Rechten van de Mens en versterken tegelijk de eigen reputatie.
Toegankelijke contraceptie en educatie
Mithra Pharmaceuticals hecht bijzonder belang aan de kinderrechten als deel van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo sloot het bedrijf in 2004 met de federale overheid een akkoord om de contraceptiepil gratis aan te bieden voor vrouwen jonger dan 21 jaar en zo de toegang tot contraceptie te verbeteren. In 2013 sloot Mithra een partnership met de Belgische ngo Iles de Paix voor de bouw van een nieuwe school in Burkina Faso (regio Diapangou). In die regio maken de lokale autoriteiten het onderwijs moeilijk toegankelijk voor meisjes. Met de bouw van de nieuwe school – formeel gestart in oktober 2014 – vermindert de druk op andere scholen in de buurt en krijgen meer meisjes de kans om onderwijs te volgen.
Mithra Pharmaceuticals ontwikkelde bovendien een educatief pakket over contraceptie. Meer in het bijzonder om jonge vrouwen te informeren over de bestaande oplossingen en om ze te sensibiliseren omtrent de gevaren van onveilig vrijen. “Het welzijn van jonge vrouwen hangt immers nauw samen met hun plaats in de samenleving”, legt François Fornieri uit. “Die plaats moeten we versterken onder meer via opvoeding en toegang tot kwaliteitsvolle informatie over hun seksleven om zo hun jeugd en gezondheid te beschermen. Daarom beslisten we om samen met organisaties voor gezinsplanning en de scholen de jeugd te sensibiliseren over het belang van een verantwoord seksleven.” Weet immers dat door het gebrek aan (kennis over) anticonceptie één op twee vrouwen met abortus wordt geconfronteerd. De centra voor gezinsplanning vangen dagelijks honderden jonge meisjes op, op zoek naar educatieve informatie of steun, en ze vormen een essentieel onderdeel in de opvoeding van de pubers. “In een tweede fase zullen we onze educatieve video’s ook toegankelijk maken in de scholen en met de artsen waarmee Mithra wil samenwerken. Op die manier bieden we de jongeren de kans op een verantwoord seksleven en beschermen we hun jeugd.”
(*) ‘Children’s Rights and Business Principles’: Charter van de Verenigde Naties over de ‘beginselen voor bedrijven ter bescherming van de Rechten van het Kind’.