Patiënten profiteren van meer klinisch onderzoek in STZ ziekenhuizen

borstzelfonderzoekDit is een origineel bericht van STZ-Ziekenhuizen
Patiënten in STZ ziekenhuizen profiteren van de toename van het aantal klinische onderzoeken in STZ ziekenhuizen. In het vandaag verschenen rapport ‘Health Outlook 2014’ blijkt dat het aantal patiëntgebonden onderzoeken is gestegen. Ook het budget voor onderzoek is met 22 procent toegenomen. Een STZ ziekenhuis investeert gemiddeld bijna een miljoen euro per jaar aan onderzoek in 2013.

De Health Outlook 2014 toont aan dat toegepast onderzoek steeds meer leeft binnen de topklinische STZ ziekenhuizen. Dat wordt zichtbaar door de gedreven experts, initiatiefrijke onderzoekers en de samenwerking met collega ziekenhuizen en universitaire medische centra. De Health Outlook 2014 is een analyse van de gegevens van 26 STZ ziekenhuizen op het gebied van onderzoek, innovatie en valorisatie. Het rapport is door de STZ samen met het strategische adviesbureau The Decision Group opgesteld.

Meer onderzoek is beter voor patiënten
Wetenschappelijk onderzoek, zoals het in STZ ziekenhuizen plaatsvindt, betreft met name patiëntgebonden onderzoek. Veel onderzoek vindt plaats bij patiënten met kanker, diabetes, hart- en vaataandoeningen en longziekten. Tevens zijn er diverse onderzoeken naar de impact van medisch technologische ontwikkelingen.

Uit de analyse van de Health Outlook 2014 blijkt dat het budget dat het ziekenhuis investeert in onderzoek is verhoogd. In totaal is het onderzoeksbudget gemiddeld per STZ ziekenhuis met 167.000 euro gestegen ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast zijn de processen van onderzoeken gestroomlijnd. De doorlooptijd van een onderzoeksvoorstel naar het uiteindelijke resultaat is verkort.

Samenwerken is vermenigvuldigen
Door de toename van onderzoek is de kennis en expertise rondom diverse ziektebeelden en zorgprocessen vergroot. Uit de analyse blijkt dat er een positieve relatie is tussen het aantal experts, waaronder hoogleraren verbonden aan de STZ ziekenhuizen, de grootte van onderzoeken en het aantal samenwerkingsverbanden. Het aantal samenwerkingsverbanden steeg in 2013 met 16 procent.

STZ ziekenhuizen zien voor de toekomst nog meer kansen voor onderzoek dat wordt gesponsord door de farmaceutische en medisch-technologische industrie. Het aantal door de industrie gesponsorde onderzoeken nam vorig jaar af met acht procent. Ook ten aanzien van multicenter onderzoek, nam het aantal gesponsorde onderzoeken af.

De STZ is de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen waarin 28 grote topklinische opleidingsziekenhuizen samenwerken aan hooggespecialiseerde medische zorg. Deze ziekenhuizen onderscheiden zich met de thema’s opleiden, onderzoek en topklinische zorg. De afgelopen jaren heeft de STZ bewezen een gewaardeerde partner te zijn in de ontwikkeling van deze thema’s en de verbetering van kwaliteit en innovatie in Nederlandse ziekenhuiszorg.

The Decision Group helpt haar klanten betere beslissingen te nemen, als strategisch adviesbureau. Naast dat het team, onder leiding van Prof. Dr. Fred van Eenennaam, onderzoek doet naar relevante en innovatieve onderwerpen op het gebied van Healthcare, Life Sciences, Strategy & Governance heeft zij sterke academische connecties met de Harvard Business School, Erasmus Universiteit Rotterdam, The George Washington Universiteit en de Universiteit van St. Gallen.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen