Minder gewrichtspuncties nodig voor diagnose jicht

Array

Jichtcalculator werkt ook voor ziekenhuispatiënten
Patiënten die in het ziekenhuis komen en misschien jicht hebben, hoeven minder vaak een gewrichtspunctie te ondergaan om de diagnose te kunnen vaststellen. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Reumatologie van Rijnstate. Een vragenlijst, de zogenaamde jichtcalculator, kan namelijk bij een deel van de patiënten al zonder punctie vaststellen of er sprake is van jicht.

De jichtcalculator bestaat uit zes vragen en een bloedtest. Voor elk antwoord staat een bepaalde score. Heeft een patiënt meer dan 8 punten, dan is het vrijwel zeker dat deze jicht heeft. Bij 4 punten of minder staat het voor 95 procent vast dat er geen sprake is van jicht.

jicht aanvalDe jichtcalculator werkte al goed voor patiënten die bij de huisarts kwamen, maar nu staat wetenschappelijk vast dat deze ook goed te gebruiken is voor patiënten in het ziekenhuis. Patiënten die met jicht in het ziekenhuis komen hebben namelijk vaak ernstigere klachten en daardoor andere uitingsvormen van jicht dan mensen die bij de huisarts worden behandeld. Daarnaast kan het zijn dat ze nog andere aandoeningen hebben, waardoor de jicht moeilijk te constateren is. Met het onderzoek is bewezen dat de jichtcalculator ook bij deze groep patiënten met een ernstigere vorm van jicht betrouwbaar werkt en de goede diagnose stelt.

Een punctie is niet altijd te voorkomen
Niet bij alle patiënten kan de jichtcalculator een punctie voorkomen. Als de score tussen de 5 en 8 punten ligt, is er nog twijfel over de diagnose en kan alleen een punctie uitsluitsel geven.

Het onderzoek naar de jichtcalculator is mede mogelijk gemaakt door het Rijnstate Vriendenfonds.

Bron: Rijnstate

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen