Zorgverzekeraars zetten diabetespatiënt aan het roer

Array

Zorgverzekeraars VGZ en De Friesland geven als eerste zorgverzekeraars in Nederland mensen met diabetes type 2 de mogelijkheid, via een pilot in 2015, mee te doen aan een groepsprogramma dat zich richt op het ‘omkeren’ van hun ziekte. De documentaire ‘Keer Diabetes2 Om’ laat zien hoe de patiënten die het programma hebben gevolgd binnen zes maanden gezonder worden, medicijnen kunnen minderen en een hogere kwaliteit van leven ervaren doordat hun hele leefstijl verandert.

diabetesscreeningDe Stichting Voeding Leeft heeft het groepsprogramma ontwikkeld. InnovatieNetwerk, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunde de eerste pilot en financierde de documentaire. Lieke Tiel Groenestege, Zorgvernieuwing VGZ, over de samenwerking: “Samen met Voeding Leeft staat VGZ voor werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.”

Stabiele bloedsuikerspiegel
Ook De Friesland Zorgverzekeraar start in Friesland een pilot in 2015 gericht op het omkeren van diabetes type 2 met voeding. Partoe Irvani, woordvoerder van De Friesland Zorgverzekeraar: “De pilot richt zich op tweehonderd diabetes type 2 patiënten die alleen orale medicatie gebruiken. Gedurende vijftig dagen wordt gekeken of een ander, gezonder voedingspatroon met hetzelfde aantal calorieën zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daardoor komt een diabeet uit de ‘medicatie spiraal’, de diabetes ontwikkeling wordt omgekeerd en daarmee neemt de kwaliteit van leven toe en de complicatie risico’s worden significant kleiner.”

Ieder uur één diabetesdode
“Verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken en dat terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is.” (Prof. Dr. Hanno Pijl, diabetoloog LUMC, lid Gezondheidsraad)

Bijna een miljoen mensen in Nederland heeft diabetes type 2. Ieder uur sterft er in Nederland iemand aan de gevolgen van diabetes. Met medicatie worden slechts enkele symptomen van diabetes bestreden, maar wordt de patiënt niet genezen. De hoge kosten die de huidige aanpak van diabetes type 2 met zich meebrengt, maakt het een economisch probleem van nationale omvang. Kosten zijn nu al ruim 10 miljard euro per jaar (type 1 en 2 samen) en lopen bij huidige trend op naar 20 miljard euro in 2025, jaarlijks.

Reactie minister Schippers
Edith Schippers reageert in de documentaire ‘Keer Diabetes2 Om’ op dit maatschappelijke probleem, evenals diverse hoogleraren, artsen en zorgverzekeraars. Een korte impressie van de documentaire is te zien op www.keerdiabetesom.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen