Relatief onschuldige VRE bacterie in JBZ, toch onderzoek

Array

Bij een patiënt op de longafdeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is de VRE-bacterie vastgesteld. Het betreft hier een relatief onschuldige bacterie waar gezonde mensen geen last van hebben. Ernstig zieken kunnen er echter soms een infectie van krijgen. Op dit moment is er nog één patiënt in het ziekenhuis die de bacterie bij zich draagt. Het ziekenhuis stelt onder patiënten die in een bepaalde periode in het ziekenhuis hebben gelegen een onderzoek in. Zij moeten in geval van heropname geïsoleerd worden verpleegd totdat zeker is dat zij geen drager zijn.

De patiënt waarbij de bacterie is geconstateerd lag of heeft met anderen op een kamer gelegen.

Vancomycine resistente enterokokkenOm die reden heeft het ziekenhuis ook de kamergenoten op de bacterie onderzocht. Een aantal kamergenoten bleken de bacterie ook bij zich dragen. In totaal ging het om 3 patiënten. Op dit moment ligt één patiënt nog in het ziekenhuis die uit voorzorg geïsoleerd wordt verpleegd.

Omdat de kamergenoten van de patiënt de bacterie ook bij zich droegen, is het ziekenhuis een groter onderzoek gestart onder patiënten die in dezelfde periode op de longafdeling hebben gelegen. Hoewel het een relatief onschuldige bacterie is, wil het ziekenhuis verspreiding van de bacterie voorkomen. De patiënten die het betreft worden door het ziekenhuis geïnformeerd. In geval van een heropname in een zorginstelling worden deze patiënten in isolatie verpleegd tot met zekerheid is vastgesteld dat zij de bacterie niet bij zich dragen.

Alle zorg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat gewoon door.

Wat is VRE?
Vancomycine resistente enterokokken is een bijzonder resistente micro-organismen (bacteriën). Ze zijn ongevoelig geworden voor het antibioticum vancomycine. De bacterie wordt regelmatig gevonden bij gezonde personen buiten zorginstellingen. Enterokokken zijn bacteriën die in het maag-darmstelsel van mensen en dieren voorkomen. Alleen bij ernstig zieke patiënten kunnen ze soms voor een infectie zorgen. Normaal gesproken kan die infectie goed behandeld worden met antibiotica. Bij de VRE-bacterie is dat ook mogelijk, alleen werkt het antibioticum dat standaard gegeven zou worden (vancomycine) niet. Het ziekenhuis heeft echter andere antibiotica beschikbaar waarmee de mogelijke infecties wel behandeld kunnen worden.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen