ZonMw Parels voor PaTz en Signalering door verzorgenden

Array

De projecten Palliatieve thuiszorg (PaTz) en Signalering palliatieve zorg door verzorgenden dragen veel bij aan betere signalering en samenwerking in de palliatieve zorg. Beide kenmerken zich door een zorgvuldige aanpak en succesvolle implementatie. ZonMw bekroont de mooie projectresultaten met twee Parels. De bekendmaking van de winnaars en de motivatie vindt plaats door ZonMw directeur Henk Smid. De heer Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, reikt vervolgens op 26 november de parels uit aan de projectleiders Bart Schweitzer (Stichting PaTZ) en Jetty Zuidema (IKNL, Signaleringsbox). De uitreiking vindt plaats op woensdagavond 26 november tijdens het avondprogramma (start 20.00 uur) van het 5e Nationaal Congres Palliatieve Zorg, Congrescentrum De Werelt, Westhofflaan 2, Lunteren.
PARELPRIJS ‘Een kroon op het werk van verzorgenden’, noemt Jetty Zuidema van IKNL de Parel voor de ontwikkeling van de methode Signalering in de palliatieve fase voor verzorgenden. De belangrijke rol van verzorgenden in de palliatieve zorg is lang onderschat, vertelt ze. Daardoor schoot hun palliatieve scholing tekort. De voor hen samengestelde Signaleringsbox verandert dat. Dankzij het materiaal kunnen verzorgenden klachten en verschijnselen van palliatievezorgvragers systematischer signaleren en met andere zorgverleners bespreken. Ze staan daarbij steviger in hun schoenen en krijgen meer inzicht in en waardering voor hun eigen rol.

Eerste druk uitverkocht
IKNL ontwikkelde ook handleidingen voor implementatie van de signaleringsbox door leidinggevenden en docenten. Dankzij de samenwerking met V&VN en regionale netwerken palliatieve zorg is er een breed draagvlak om de signaleringsbox te gaan gebruiken. Inmiddels zijn er landelijk zestien projecten opgezet om met de box te gaan werken. In Noord-Holland is de box in gebruik genomen door de meeste thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen. De eerste druk van 5000 exemplaren is bijna uitverkocht. Een nieuwe, geüpdate versie is in de maak.

PaTz: bewezen effectieve methodiek
Stichting PaTz haalde met succes een Brits bewezen effectieve methodiek naar Nederland om de versnippering in de thuiszorg te bestrijden. Die versnippering leidt tot gebrekkige afstemming en coördinatie in de palliatieve zorg, waardoor deze zorg onder de maat blijft en laat op gang komt.
Volgens de PaTz-methodiek komen wijkverpleegkundigen en huisartsen zes maal per jaar bijeen in PaTz-groepen, onder begeleiding van een deskundige. Ze overleggen over oude en nieuwe patiënten in een Palliatief Zorg Register dat zij met elkaar opstellen. Hierdoor verbetert de samenwerking, zo blijkt uit de evaluatie van vier Amsterdamse pilotgroepen. ‘Men heeft nu elkaars mobiele nummers en weet elkaar te vinden,’ aldus projectleider Bart Schweitzer. Het aantal ziekenhuisopnames in de laatste drie zorgmaanden daalde in Amsterdam met 14%.’

Peergroup voor afstemming en overleg
Schweitzer omschrijft het overleg als een ‘peergroup’, waarin de deelnemers in een veilige en deskundige sfeer de zorg aan hun patiënten kunnen bespreken. De groepen ontstaan lokaal, op initiatief van een huisarts of wijkverpleegkundige. Stichting PaTz zorgt voor ondersteuning, in de vorm van informatie, training en een toolbox. Daarbij werkt de stichting samen met V&VN, NHG en IKNL.  Inmiddels bestaan er in het land 70 PaTz-groepen, maar de ambitie is dat men overal zo gaat werken, zegt Schweitzer. Stichting PaTz blijft daarom verder werken aan implementatie.

De ZonMw Parel
De Parel is een prijs die enkele malen per jaar wordt uitgereikt aan ZonMw projecten die als voorbeeld en inspiratie kunnen gelden voor de honderden projecten die jaarlijks van ZonMw subsidie ontvangen. ZonMw werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie. De grootste opdrachtgevers zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO). Het werkgebied van ZonMw ligt op het snijvlak van gezondheidsonderzoek, beleid en zorginnovatie, waardoor een bijzonder vruchtbare wisselwerking tot stand komt. ZonMw werkt programmatisch, dat wil zeggen dat belangrijke vraagstukken op een samenhangende manier worden aangepakt.

Voor meer informatie: www.zonmw.nl

Bron: ZonMw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen