Minister Vandeurzen ontmoet Afrikaanse gemeenschappen tijdens Wereldaidsdag

hiv-200x184Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen bezocht gisteren het Wereldaidsdag-symposium van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG). Daar werden resultaten van recent onderzoek naar hiv bij migranten uit Sub-Sahara Afrika aan de betrokken gemeenschappen en welzijnswerkers voorgesteld.

In samenwerking met de Afrikaanse gemeenschappen bracht het ITG  de hiv-prevalentie bij Sub-Saharaanse Afrikaanse migranten (SAM) in Antwerpen in kaart. Uit het onderzoek bleek dat 6,1% van de onderzochte vrouwen en 3,0% van de mannen drager was van het hiv-virus.

Verdere analyse leert dat vooral kwetsbare Afrikaanse migranten beter bereikt moeten worden. Hun onzekere situatie verhoogt het risico op hiv-infectie en vermindert de ontvankelijkheid voor preventie. Daarom moet een verlaging van de drempel tot hiv-testen gepaard gaan met een betere toegang tot medische zorg in het algemeen, en het tegengaan van stigma en discriminatie.

Volgens Minister Jo Vandeurzen zal de Vlaamse overheid hiv-preventie blijven ondersteunen:
“Vorig jaar lanceerden de federale overheid samen met de gemeenschappen het nationale hiv-plan. Essentieel is dat het plan het hele continuüm omvat van preventie, vroegdetectie (testing), vroeginterventie, behandeling en zorg. Bovendien wordt in het plan ruimer gedacht dan enkel de gezondheidszorg: er wordt een inspanning gevraagd aan de hele de samenleving om het stigma en de discriminatie rond hiv te verminderen. We zetten deze legislatuur dan ook verder in op de uitrol van het plan.”

Met het HIVSAM-project zet het ITG zijn internationale expertise over hiv-preventie en seksuele gezondheid in voor Afrikaanse migranten in Vlaanderen. Prof. Bruno Gryseels, directeur van het ITG, benadrukte het belang van de samenwerking met de Afrikaanse gemeenschappen enerzijds, en het Ministerie van Welzijn anderzijds:

De Afrikaanse migranten maken deel uit van onze samenleving, en mogen niet beschouwd worden als een stukje “Afrika in Vlaanderen”. Wederzijds vertrouwen is van essentieel belang in deze gevoelige materie, en dat krijgen we van alle betrokken partijen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen