Alcohol drinkende jongeren blijken niet slechter te functioneren

Array

Alcohol heeft geen effect op ontwikkeling breinfuncties jongeren en drinkende jongeren blijken niet slechter te functioneren op concentratievermogen, impulscontrole en geheugen dan hun niet-drinkende leeftijdgenoten. Dat schrijft Sarai Boelema van de Universiteit Utrecht in haar proefschrift. Zij promoveert op 5 december in Utrecht op onderzoek naar alcoholgebruik onder adolescenten. Boelema’s proefschrift is de eerste omvangrijke longitudinale studie naar de effecten van alcoholgebruik op het cognitieve functioneren bij jongeren.

De Utrechtse promovenda onderzocht 2230 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 11 tot 19 jaar. Om te zien of (zwaar) drinken invloed heeft op de rijping van cognitieve controles, deelde ze de jongeren op in zes groepen: van niet-drinkers tot zware drinkers. Boelema: “We vonden geen verschillen tussen de zes groepen. Dit suggereert dat zelfs het wekelijks drinken van gemiddeld 15 glazen alcohol gedurende een periode van vier jaar geen invloed heeft op de rijping van bijvoorbeeld het concentratievermogen.”

jongeren-alcoholOnze resultaten suggereren dat zelfs het wekelijks drinken van gemiddeld 15 glazen alcohol gedurende een periode van vier jaar geen invloed heeft op de rijping van bijvoorbeeld het concentratievermogen, zo zegt Sarai Boelema.

Ongekend
De bevindingen van de Utrechtse promovenda staan lijnrecht tegenover wat algemeen wordt aangenomen. “Alcohol wordt door de meesten als schadelijk ervaren voor de rijpende hersenen van jongeren. Daar is echter weinig onderzoek naar gedaan. En de studies die er wel zijn, kennen uiteenlopende resultaten.” Er is niet eerder zo omvangrijk onderzoek gedaan naar de effecten van alcoholgebruik onder jongeren.

Meer probleemgedrag
De promovenda merkt in haar proefschrift op dat er wel significant meer aandachtproblemen gerapporteerd zijn door meisjes die zwaar dronken. Daarnaast vertoonden jongeren met alcoholmisbruik meer probleemgedrag, zoals vandalisme en agressie.

Alcohol wordt door de meesten als schadelijk ervaren voor de rijpende hersenen van jongeren. Daar is echter weinig onderzoek naar gedaan. En de studies die er wel zijn, kennen uiteenlopende resultaten zo blijkt uit het onderzoek van
Sarai Boelema, promovenda Universiteit Utrecht. Volgens Boelema is deze gedachte gebaseerd op een oud onderzoek waarbij er vooral gekeken is naar jonge alcoholisten. “Uit die schokkende uitslag is toen de conclusie getrokken dat alle jongeren minder zouden moeten drinken.” In het onderzoek van Boelema werd er zowel naar wel-drinkers als niet-drinkers gekeken.

Ondanks de uitslag van het onderzoek kan Boelema niet aantonen dat alcohol helemaal niet schadelijk is voor de hersenen.

Subtieler dan aangenomen
Dat een verhoogd risico op een afwijkende ontwikkeling van het cognitief functioneren uitbleef, ook bij zware drinkers en jongeren die alcohol misbruiken, verbaasde Boelema ietwat. “Het is een aanwijzing dat de effecten van alcohol op het zich ontwikkelende brein mogelijk subtieler zijn dan tot dusver is aangenomen.” Boelema concludeert dat er meer onderzoek nodig is om te begrijpen wat alcohol teweeg brengt in het rijpende brein, en hoe zich dit zal uiten in het dagelijks functioneren.

Het onderzoek van Sarai Boelema sluit nauw aan bij een van de vier thema’s van de Universiteit Utrecht: Dynamics of Youth.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen