GPS-dienst brengt kwaliteit ziekenhuis in kaart

Array

Independer wil de kwaliteit van ziekenhuizen nog beter in kaart brengen. Het oordeel van de patiënt is daarvoor onmisbaar. Patiënten die vanaf volgende week in het ziekenhuis de app van NU.nl openen, krijgen de vraag of zij een review willen geven over deze zorginstelling. Met gebruik van gps-techniek ‘ziet’ de app om welk ziekenhuis het gaat. Patiëntenreviews vormen een belangrijk onderdeel van de Ziekenhuis Kwaliteitsscore die Independer ontwikkelde. Deze score geeft iedereen inzicht in de kwaliteit van ziekenhuizen en specialistische afdelingen.

Patiënten die in en om een ziekenhuis de app van NU.nl openen krijgen de vraag of ze een review willen geven over de desbetreffende zorginstelling en de afdeling waar ze behandeld worden.

Alarmsituatie met pati+½nt en twee zorgverlenersDoor het schrijven van zo’n review helpen patiënten andere patiënten bij het maken van een goede keuze. Bovendien wordt de gezondheidszorg hiermee steeds een beetje beter, want zowel de ziekenhuizen zelf als de verzekeraars kunnen leren van de ervaringen van patiënten.

Zorgkwaliteit
Naast patiëntenreviews en huisartsenbeoordelingen maakt de Kwaliteitsscore gebruik van harde technische beoordelingsdata, die ook het Ministerie van Volksgezondeheid, Welzijn en Sport gebruikt.

Ziekenhuiskwaliteit en zorgverzekeringen
Independer wil zoveel mogelijk patiëntenreviews verzamelen. Daarom werd gekozen voor een directe benadering van patiënten die in het ziekenhuis de NU-app gebruiken. Martens: “We geloven dat mensen juist tijdens een ziekenhuisverblijf behoefte voelen te vertellen of ze tevreden zijn over de zorg die zij krijgen. Krijg je voldoende uitleg over je aandoening? Neemt een arts wel de tijd voor je? Dat is allemaal essentieel als je in het ziekenhuis ligt. Tegelijkertijd begrijpen wij de privacygevoeligheid van deze benadering. Patiënten die het belangrijk vinden hun oordeel te geven, kunnen zelf kiezen of zij hun reviewl anoniem willen tonen of niet.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen