NPCF wil landelijk meldpunt bijwerkingen implantaten

Array

Televisieprogramma Tros Radar heeft een mandarijnennetje laten registreren als bekkenbodemimplantaat. Het programma kreeg van drie Europese keuringsbureaus de garantie dat het netje geregistreerd kon worden als implantaat.

Voor Patiëntenfederatie NPCF is de maat vol door het gemak waarmee de registratie rondkwam. Directeur Wilna Wind: “We weten al langer dat er ondeugdelijke implantaten op de markt zijn. Er komen ook heel veel klachten binnen bij de Inspectie. We zijn al lang met het ministerie van VWS in de slag om er voor te zorgen dat er een landelijk implantatenregister komt . En we willen een meldpunt bijwerkingen van implantaten. Dat zou goed bij het Lareb kunnen worden ondergebracht. Maar het gaat kennelijk nog veel verder. Als je maar betaalt kun je alles laten registreren als hulpmiddel. Daar moet snel iets aan worden gedaan, want het gaat wel om middelen die in je lichaam worden ingebracht.”

Px187MTQ3MTE0My0xLTEzNTU0NTU4NQ==Strengere regels laten op zich wachten
In Europees verband wordt op dit moment gewerkt aan strengere keuringsregels voor hulpmiddelen die in het lichaam worden ingebracht, maar niemand weet wanneer die van kracht worden. In Nederland nemen beroepsgroepen als gynaecologen zelf maatregelen. Zij ontwikkelen richtlijnen waaraan hulpmiddelen moeten voldoen.

Landelijke registratie nodig
Patiëntenfederatie NPCF wil dat er nu snel een landelijk registratiesysteem komt waarin precies wordt bijgehouden welk implantaat wanneer, bij wie en door wie wordt ingebracht. Directeur Wilna Wind: “Je moet patiënten kunnen terugvinden in het geval dat een implantaat later ondeugdelijk blijkt. Maar de bescherming van de persoonsgegevens moet natuurlijk wel goed geregeld zijn bij zo’n register.”

Ook vage klachten bijhouden
Ook moeten patiënten klachten over deze hulpmiddelen kunnen melden. Wilna Wind: “Als je het hebt over heel ernstige bijwerkingen, dan bespreek je dat met je dokter. Maar als driehonderd mensen alleen maar vage klachten hebben, bijvoorbeeld over zeurende pijn en dat één voor één met hun dokter bespreken, komt het niet verder. Pas als je ziet dat een paar honderd mensen dezelfde vage klachten hebben, zie je dat er een probleem is. Dus moeten ook deze klachten centraal worden geregistreerd.”

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen